Array

Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”

- Advertisement -

Avem livezi pline de fructe, iar arborii stau să se rupă sub greutatea lor. Ce folos însă pentru că nu are cine să le culeagă.

România trece printr-o criză acută de forţă de muncă, mai ales în mediul rural. În lipsa unor soluţii concrete, oamenii în putere de la sate au plecat în Occident, aşa că fermierii găsesc cu greu zilieri.

Cultivatorii de mere din Argeş nu se pot bucura de livezile pline. Nu găsesc forţă de muncă pentru cules iar preţurile sunt derizorii. Unul dintre ei spune, plângând, că 100 de tone de mere vor putrezi în livadă, pentru că nu reuşeşte să le vândă nici măcar cu 35 de bani kilogramul.

Reporter:Ce simţiţi când intraţi în livadă şi o vedeţi aşa şi vedeţi atâtea mere?
Gheorghe Voica, fermier: (n.r. începe să plângă, se întoarce cu spatele la cameră) Nu pentru mine. Dar sunt sunt tineri în judeţul nostru şi în ţară, dezamăgiţi, trebuie să se ducă să culeagă fructe prin Europa!

- Advertisement -

În plus, legea prevede ca un muncitor sezonier poate munci doar 90 de zile pe an.

Iosif Dragomir, director Institutul de Cercetare Pomicolă Mărăcineni: “Când trebuie să strângem ce am produs, ne lovim de faptul că oamenii şi-au terminat cele 90 de zile şi nu pot să mai vină în continuare la recoltat.”

Chiar şi aşa nu există forţa de muncă.

Elena Săcșoreanu, muncitor sezonier: “Pleacă în afară. Am auzit persoane care aşa spuneau: decât să stea aici în nămol, în frig, în nu ştiu ce, mai bine se duc afară, că câştigă mai mult ca noi.”

Şi în Ardeal proprietarii livezilor întâmpină greutăţi. În aceste condiţii nu mai este rentabilă angajarea unui zilier căruia trebuie să îi plătească între 60 şi 100 de lei pe zi, plus mâncare aşa mulţi prefera să culeagă în familie atât cât pot.

Tamaș Bala, pomicultor: “Cu familia, că oameni nu prea găsim. Şi noi suntem 3-4 şi mai vin nişte prieteni, care cum are vreme şi în loc de bani dăm mere.”

- Advertisement -

Avel Macxn, producător Maramureş: “Găsim greu oameni care să lucreze.Am avut o medie de 5-6 oameni, deşi căutăm şi am făcut oferte bune, dar nu sunt oameni.”

Un edil din Vâlcea a găsit o soluţie originală. În lipsa de muncitori a scos din birouri, la strâns de pere, toţi funcţionarii Primăriei din Fârtățești.

Nicolae Voicescu, primar Fârtățești: “Forța de muncă este foarte redusă pentru că tinerii au plecat în Germania, Spania, Italia la muncă, iar comuna este îmbătrânită și am decis cu colegii mei de la primărie să venim toţi.”

Primarul speră să strângă 20 de tone de pere pe care să le valorifice la o fabrică de conserve. Suma primită va fi modică – aproximativ 1.000 de euro. Din banii câştigaţi, funcţionarii au hotărât să cumpere cadouri pentru copiii din comună.