Array

TRUCURI SIMPLE PENTRU ÎNCEPĂTORI, EXPLICATE

- Advertisement -

Magia, uneori cunoscută și ca vrăjitorie, este manipularea forțelor supranaturale pentru a produce efectele dorite de către practicantul ei. Practica este adesea influențată de ideile religioase, misticism, ocultism, psihologie și știință.

Eficacitatea magiei nu este demonstrată, de ex. Israel Regardie, secretarul lui Aleister Crowley, susținea că singurul efect al magiei este cel psihologic.
Totalitatea procedeelor, formulelor, riturilor etc. prin care se invocă forțe supranaturale spre a produce miracole; practica acestor procedee, formule etc.

Magicianul Leonard Iozefini scrie în cartea lui „Misterele Magiei” că iluzionismul, ca artă practicată în stil profesionist, a ajuns în România foarte târziu, în jurul anului 1880, fiind adus de un german, Samuel Berlahm, care presta sub numele de scenă Berlachini. Ulterior, în 1913, medicul indian Mary King avea, la rândul său, să facă senzație în sălile de spectacole românești.

- Advertisement -

Mentalismul este o categorie a iluzionismului care imită citirea gândurilor, predicția, controlul minții, telepatia, telechinezia, percepția extrasenzorială. Cea mai veche astfel de reprezentație înregistrată a fost făcută de magicianul Girolamo Scotto în 1572.

Principiile folosite pentru a crea aceste efecte sunt: sugestia, hipnoza, programare neuro-lingvistică, citirea la rece, citirea limbajului corpului și a mușchilor, distragerea atenției, realitate dublă, prezentare și nu în ultimul rând manipularea iluzionistului clasic. Acestea sunt combinate și folosite de așa natură încât să imite fenomenele de percepție extrasenzorială, citire a gândurilor, predicție, telechinezie, telepatie, controlul minții.