Array

Transilvania frumoasă – prin ochii străinilor

- Advertisement -

Pământul este plin de locuri frumoase, de peisaje minunate, de regiuni idilice, pe care le vedem numai în imagini pe internet ori în albume, pe care visăm să le vizităm într-o zi. De multe ori, în această visare a noastră, uităm să privim în jur şi să ne bucurăm de ceea ce avem – pentru că, iată, străinii visează, la rândul lor, să vadă Transilvania noastră, să o viziteze şi să o cunoască, pas cu pas.

Transilvania, pe primul loc

Celebrul ghid de călătorii Lonely Planet pune pe primul loc Transilvania, într-un top al celor mai atractive 10 regiuni din lume care merită să fie vizitate în anul 2016. Este vorba despre “Best in Travel 2016”, cel mai aşteptat ghid de călătorii al anului, redactat sub forma unui clasament ce cuprinde destinaţiile de vacanţă pe care prestigioasa publicaţie turistică le recomandă pentru 2016. Editorii Lonely Planet precizează că acest clasament nu arată locurile ce vor fi vizitate de turişti, ci locurile pe care călătorii ar trebui să le aibă în vedere, în 2016 – aşadar, vorbim despre recomandări de la profesionişti.

În topul destinat ţărilor, primul loc este ocupat de Botswana, descrisă de editorii de la Lonely Planet ca o “Africă sălbatică la cel mai bun nivel al său”.

- Advertisement -

În ceea ce priveşte topul regiunilor care ar trebui vizitate în 2016, primul loc în topul Lonely Planet este ocupat de Transilvania, care este plasată de specialiştii brandului de ghiduri turistice pe locul 1, peste regiuni ca Hawaii sau Bavaria.

Dracula şi Prinţul Charles

“Lăsaţi crucifixul la o parte şi scăpaţi de usturoi – nu veţi avea nevoie de ele în Transilvania de azi, care distruge stereotipurile mai rapid decât dă din aripi un liliac ieşit din iad. Da, caii şi căruţele încă huruie în zona rurală împădurită, dar în curând vor împărţi şoselele cu taxiuri Uber, transportând călătorii spre locuinţe chic de pe Airbnb. Priviţi dincolo de tricourile cu Dracula şi veţi observa tot mai multe galerii de artă, staţiuni de schi de bună calitate şi ture în natură epice” – aşa sună introducerea făcută de editorii Lonely Planet pentru Transilvania.

Mai departe, prezentarea arată că această regiune a României reprezintă mult mai mult decât “locul în care se ascund vampirii” şi scoate în evidenţă frumuseţea satelor săseşti şi a bisericilor fortificate transilvănene, dar şi frumuseţea naturii şi a faunei locale. Editorii povestesc despre „prădătorii cu colţi” din România – lupi, râşi, urşi, plus zimbrii, recent reintroduşi în ecosistemul local. Aşadar, concluzionează ei, turiştii pot vedea aici natura sălbatică, autentică, pot vedea peisajele, dar şi animalele în habitatul natural. Sunt pomenite localităţile Biertan şi Viscri – aceasta din urmă fiind şi preferata prinţului Charles, care este un obişnuit al locului. Este, de altfel, pomenită şi afecţiunea prinţului pentru această regiune; Charles chiar a plantat flori sălbatice pe pajiştea sa din Anglia, pentru a-i aminti de Transilvania, unde s-a implicat foarte mult în proiecte de conservare a zonelor rurale.

 

Bran
Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice, legenda lui Dracula atrăgând numeroşi turişti de pe întreg mapamondul în fiecare an.

 

- Advertisement -

Staţiuni şi oraşe pitoreşti

De asemenea, menţionează Lonely Planet, munţii Carpaţi oferă turiştilor oportunităţi numeroase în ceea ce priveşte explorarea peşterilor, drumeţiilor şi escaladelor montane. În acelaşi material sunt amintite şi pistele de schi din staţiunile montane Poiana Braşov şi Păltiniş.

La capitolul oraşe, editorii de la Lonely Planet vorbesc despre cafenelele pitoreşti de pe trotuarele din Braşov, Sighişoara şi Sibiu. Totodată, acelaşi ghid laudă eferverscenţa culturală din Cluj-Napoca, un oraş cosmopolit, studenţesc şi artistic, apreciat însă şi pentru viaţa sa de noapte.

“Reinventarea este în aer în Cluj-Napoca, oraş privit ca unul dintre hub-urile artistice în plină dezvoltare ale Europei. Laudele sunt datorate în mare parte Fabricii de Pensule, un colectiv artistic cu şase mini-galerii. Dar buzz-ul este înteţit în bună măsură de muzeele ciudate şi viaţa de noapte, care îmbină abil cârciumile din pivniţe cu barurile independente extrem de trendy”.

În ceea ce priveşte Sibiul, călătorii sunt avertizaţi: „Nu fiţi surprinşi dacă o să vi se lungească nasul pe podul de fier al Sibiului. Podul din 1859 este cunoscut drept „Podul Mincinoşilor”, mulţumită negustorilor locali şi amorezilor care îşi susţineau virginitatea unul în faţa celorlalţi, după cum spun legendele locale”.

Transilvania este situată pe primul loc în clasamentul Lonely Planet al celor mai spectaculoase regiuni din lume.
Transilvania este situată pe primul loc în clasamentul Lonely Planet al celor mai spectaculoase regiuni din lume.

Sarmale, mămăligă, ţuică

Nu putea fi ocolit celebrul Conte Dracula, însă editorii Lonely Planet îi sfătuiesc pe turişti să caute să vadă mai mult decât tricourile-suvenir ce-l înfăţişează pe acesta. De asemenea, trebuie să aibă în vedere că Bram Stocker s-a inspirat doar puţin din această regiune atunci când şi-a creionat personajul. Articolul vorbeşte şi despre Vlad Ţepeş sau Vlad Dracul, considerat erou naţional după ce a reuşit să le ţină piept otomanilor. „Fanii” acestuia ar putea să-i viziteze cetatea strategică de la Poenari, dar nu au voie să rateze Sighişoara, locul naşterii sale.

La categoria „bizar” este amintit Palatul Culturii din Târgu Mureş, obiectiv acoperit de mozaicuri şi basoreliefuri aurii. Iar „minunile” continuă înăuntru, mai ales în Sala Oglinzilor, unde legendele locale sunt reprezentate prin vitralii.

- Advertisement -

În încheiere, editorii ghidului vorbesc despre gastronomia locală, începând, desigur, cu sarmalele şi continuând cu mămăliga, adeseori însoţită de brânză şi şuncă. Este amintită şi bucătăria Ţinutului Secuiesc, puţin mai condimentată cu boia. Sunt recomandate gulaşul unguresc, papanaşii româneşti, dar şi ţuica, „the local firewater” („apa cu foc”, în traducere liberă).

Recomandări pentru turişti

Editorii Lonely Planet au realizat trei clasamente: al ţărilor, al regiunilor şi al oraşelor. În cel al ţărilor, Botswana apare pe primul loc, datorită peisajelor fascinante, o combinaţie de deltă şi deşert, dar şi datorită bogăţiei faunei şi a florei.
Pe următoarele două poziţii ale clasamentului se situează Japonia, care impresionează prin oraşele futuriste şi natura încă intactă de la sate, respectiv Statele Unite ale Americii, care “oferă cele mai spectaculoase şi suprarealiste peisaje de pe planetă”, în opinia editorilor.

În clasamentul regiunilor, Transilvania este urmată de zona vestică a Islandei şi regiunea Valle de Vinales din Cuba. Pe locul cinci în topul regiunilor recomandate de către Lonely Planet pentru 2016 se află insula Waiheke, situată la 35 de minute cu feribotul de Aukland, Noua Zeelandă; urmează în clasament Auvergne, regiune a Franţei din Masivul Central, a cărei capitală este Clermond Ferrand.

Alte regiuni recomandate

Arhipelagul Hawaaii (SUA) este recomandat şi el, nu doar pentru sporturile acvatice care l-au făcut celebru, ci şi pentru istorie, natură şi aventură, peisaje şi gastronomie.

Regiunea Bavaria (Germania) se situează pe locul opt în clasamentul Lonely Planet pe 2016, pentru castelele sale de vis, precum Neuschwanstein, sate ca Garmisch-Partenkirchen şi Obermammergau şi peisajele montane deosebite. Nu trebuie uitată, desigur, capitala Munchen şi al său celebru festival al berii, Oktoberfest.

Regiunea “Costa Verde” din Brazilia este descrisă ca un “paradis al minunilor naturale neatinse”, cu plaje virgine şi nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber pentru amatorii de vacanţe active.

Insula Sfânta Elena, din Atlanticul de Sud, unde Darwin a poposit în anul 1836, ocupă locul 10 în topul recomandărilor Lonely Planet pe 2016. Aflată la 3.100 kilometri de Cape Town (Africa de Sud), insula este foarte izolată, fiind deocamdată accesibilă doar cu vaporul. Totuşi, se preconizează ca în 2016 să se inaugureze un aeroport care va scurta timpul călătoriei la cinci ore şi jumătate din Johannesburg. Supranumită şi “Galapagos ale Atlanticului de Sud”, insula Sfânta Elena a “petrecut” 14 de milioane de ani în izolare, astfel că se poate lăuda cu cele aproximativ 500 de specii endemice pe care le adăposteşte.

Autorii ghidului Lonely Planet recomandă viaţa de noapte din Cluj şi Braşov. Clujul este lăudat şi pentru latura artistică.
Autorii ghidului Lonely Planet recomandă viaţa de noapte din Cluj şi Braşov. Clujul este lăudat şi pentru latura artistică.

Despre Lonely Planet

Lonely Planet este cel mai mare ghid turistic din lume. Compania este deţinută de firma NC2 Media a miliardarului american Brad Kelley, care a cumpărat-o în 2013 de la BBC Worldwide pentru suma de 77 de milioane de dolari, după ce a fost evaluată la 250 de milioane de dolari în 2008.

Iniţial numită „Lonely Planet Publications”, compania şi-a schimbat numele în „Lonely Planet”, în iulie 2009, pentru a reflecta acoperirea largă în industria de turism, cu accent pe produsele digitale. Începând cu 2011, compania a vândut 120 de milioane de cărţi, iar din 2014, aceasta a vândut aproximativ 11 milioane de unităţi de aplicaţii pentru telefoane, tablete etc.

Din 2014, cel mai mare birou al companiei Lonely Planet este situat în Footscray, o suburbie din Melbourne, Australia, dar sediul central al companiei este în Franklin, Tennessee, Statele Unite ale Americii. Alte birouri sunt răspândite în întreaga lume, în locuri cum ar fi Londra, Beijing şi Delhi.

“Este unul dintre cele mai aprige ghiduri de călătorie, cele mai aşteptate şi anticipate în fiecare an. Este în fapt rezultatul unei anchete anuale asupra destinaţiilor turistice pe care Lonely Planet le recomandă pentru anul ce urmează.” – prezentare făcută de postul CNN despre ghidul Lonely Planet

România, pe lista recomandărilor din 2015

În 2015, pentru prima dată, topurile Lonely Planet au inclus România într-o categorie majoră, cea a celor mai bune destinaţii din punct de vedere al raportului calitate-preţ (best value for money). Atunci, ţara noastră a fost plasată de influentul brand pe locul nouă în topul celor mai rentabile destinaţii ale anului 2015, alături de Tunisia, Africa de Sud, Shanghai, Samoa, Bali, Uruguay, Portugalia, Taiwan şi Burkina Faso.

Iată ce scria Lonely Planet în 2015 despre ţara noastră: “Puternic conectată cu restul Europei, graţie companiilor aeriene low-cost, România se poate compara, din punct de vedere al preţurilor, cu destinaţiile mult mai cunoscute din regiune. Bucureştiul este un exemplu în acest sens, hotelurile din capitala României găzduind, în marea majoritate a timpului, oameni de afaceri. Aşadar, în mod neobişnuit, sezonul de vacanţă este în extrasezon. Un pic mai departe de Bucureşti, se poate găsi cazare în sate medievale, în castele spectaculoase şi în unica Deltă a Dunării, care poate fi cel mai bine explorată prin plimbări cu feribotul, lente, dar ieftine”.

Clasamentele Lonely Planet pentru 2016

Cele mai bune ţări de vizitat în 2016:

  1. Botswana
  2. Japonia
  3. SUA
  4. Palau
  5. Letonia
  6. Australia
  7. Polonia
  8. Uruguay
  9. Groenlanda
  10. Fiji

Cele mai bune regiuni de vizitat în 2016:

  1. Transilvania, România
  2. Islanda de Vest
  3. Valle de Vinales, Cuba
  4. Regiunile viticole din Friuli, Italia
  5. Insula Waiheke, Noua Zeelandă
  6. Auvergne, Franţa
  7. Hawaii
  8. Bavaria, Germania
  9. Costa Verde, Brazilia
  10. Sfânta Elena

Cele mai bune oraşe de vizitat în 2016

  1. Kotor, Muntenegru
  2. Quito, Ecuador
  3. Dublin, Irlanda
  4. George Town, Malaezia
  5. Rotterdam, Olanda
  6. Mumbai (Bombay), India
  7. Fremantle, Australia
  8. Manchester, UK
  9. Nashville, SUA
  10. Roma, Italia

Destinaţiile best value ale anului 2016

  1. Estonia
  2. Ho Chi Min şi Hanoi, Vietnam
  3. Africa de Est
  4. New Mexico
  5. Bosnia şi Herţegovina
  6. Galicia, Spania
  7. Quebec City, Canada
  8. Coasta caraibeană din Costa Rica
  9. Timor-Leste
  10. Australia de Vest

„Topul pentru 2016 nu subliniază locurile în care turiştii vor merge anul viitor, ci locurile despre care echipa noastră este convinsă că turiştii ar trebui să le viziteze.”, – Tom Hall, directorul editorial al ghidului Lonely Planet.