Array

Top 10 Giganti In Existenta Carora E Greu De Crezut

- Advertisement -

Giganții sau Jötunii sunt creaturi fantastice din mitologia nordică. Conform legendelor, sunt creaturi uriașe, foarte puternice și extrem de rele. Majoritatea acestor giganți trăiesc în Jotunheim, una dintre cele 9 lumi ale cosmologiei nordice, separată de Midgard, lumea oamenilor. Cu toate acestea, Jötunii mai trăiesc și în alte lumi, ca Niflheim și Muspelheim. Ei reprezintă forțele malefice ale lumii, care se află într-o continuă rivalitate și dușmănie cu zeii.

În timpul Ragnarökului, adică sfârșitul lumii, se vor forma două tabere: pe de-o parte zeii, iar pe de altă parte giganții.

Uriașii sunt de mai multe tipuri. Există giganții de piatră sau de munte ce trăiesc în Jotunheim, giganții de foc ce trăiesc în Muspelheim și giganții de gheață ce trăiesc în Niflheim.

- Advertisement -

Printre cei mai celebri uriași se numără: Ymir, Loki, Gerd, Gymir, Angerbrode, Farbauti și mulți alții.

Ei sunt dușmanii zeilor Aesir (zeii), Vanir (zei și zeițe de rangul doi) și al Ásynjur (zeițe).
Giganții sau Gigas, fiii lui Uranus și ai Geei erau figuri uriașe, din mitologia greacă născuți din picăturile de sânge care cădeau pe pământ, după ce zeul Cronos i-a luat în luptă bărbăția tatălui său Uranus. Printre giganți se numărau: Alcyoneus, Clythius, Enceladus, Ephialtes, Eurytus, Hyppolytus, Mimas, Pallas, Polybotes, Porphyrion și Thoas.Se spunea că Geea i-ar fi născut pe giganți ca să-i răzbune pe frații lor, titanii, închiși de către Zeus în Tartar. Giganții erau sprijiniți de mama lor (alungată de Zeus din Olimp), și de aliații lor, cei trei Hecatonchiri. O plantă vrăjită de-a zeiței Gaia le ajuta giganților în lupta cu Olimpul. Aflând de aceasta Zeus interzice copiilor titanilor Hyperion și Theia, Eos (aurora), Selene (luna), și Helios (soarele) să apară înainte terminării luptei.

Deși de origine divină, erau totuși muritori: puteau fi omorâți, dar numai de către un zeu și de către un muritor în același timp, motiv pentru care zeii, în gigantomahie (lupta dintre olimpieni și giganți), au chemat în ajutor pe Dionysos și mai ales Heracles a cărui mamă era muritoare, ambii fiind fiii lui Zeus. Giganții au atacat cerul, aruncând cu stânci și cu trunchiuri de copaci fiind însă nimiciți de către olimpieni.