Array

„Tanti Miţa tractorista“, la volan la 74 de ani: „Asta am făcut întotdeauna. Am muncit. Doar asta ştiu să fac“

- Advertisement -

În comuna Lunguleţu, patria cartofului şi a verzei, este forfotă mare în aceste zile. Agricultorii opresc utilajele doar în sărbătorile mari şi în duminici. Un astfel de exemplu este şi o femeie în vârstă de 74 de ani, cunoscută în sat sub porecla de „tanti Miţa tractorista“. Dumitra Andrei munceşte cât e ziua de lungă, cărând cu tractorul cartofii şi varza pe care cei doi băieţi ai săi le cultivă. Bătrâna are permis de tractoristă de 42 de ani şi este prima femeie din comună care l-a obţinut. Dumitra Andrei are pensie de CAP şi a condus tractorul doar pentru a-şi ajuta familia în agricultură.

„O să mai conduc tractorul cât o vrea Dumnezeu, cât m-o ţine sănătoasă. Asta am făcut întotdeauna, am muncit, pentru că doar asta ştiu să fac. Nu am studii, dar am şcoala vieţii, care este cea mai bună şi demnă de urmat“, spune femeia. Pentru că a muncit toată viaţa, Dumitra Andrei are o stare materială bună, casă mare şi utilaje moderne. Are şi trei copii: doi băieţi şi o fată, de la care are patru nepoţi. „Este marfă suficientă, dar preţul, ca de obicei, este mic. Merg în fiecare zi cu marfă la piaţa din Lunguleţu şi stau aici cu tone de marfă până o vând pe toată. E grea munca la câmp, dar nu avem ce să facem“, explică tanti Miţa munca sa de zi cu zi. Unul dintre copiii ei povesteşte că bătrâna i-a învăţat cu muncile câmpului încă de la vârste fragede, dar niciodată nu i-a obligat să muncească. „Ne-a crescut foarte frumos şi ne-a dat sfaturi bune. Ne-a învăţat cu munca de mici, de când am terminat liceul. Nu ne-a obligat, ne-a lăsat pe noi să alegem şi noi am ales să o ajutăm.

L-am pierdut pe tata în perioada aia şi a rămas ea singură să ducă tot greul. Nu o puteam lăsa aşa. A fost o fire mai bărbătoasă şi şi-a dorit să aibă permis ca să poată transporta marfa. A fost prima femeie din sat care avea permis de conducere. Acum transportă doar marfa noastră zi de zi“, a povestit Vasile Andrei, unul dintre băieţii Dumitrei.