Array

Sursă ascunsă de căldură sub Antarctica de Est, care accelerează topirea gheţarilor

- Advertisement -

Potrivit unui studiu recent, topirea gheţarilor din Antarctica de Est ar fi accelerată de o sursă mare de căldură geotermală aflată la o adâncime de 3 kilometri sub gheață.

Sondând cu ajutorul unui radar, oamenii de știință au dat peste mai multe roci radioactive și izvoare geotermale, care ies din scoarța planetei și încălzesc ghețarii. Totuși, este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca cercetătorii să poată spune cu certitudine dacă topirea ghețarilor are legătură cu izvoare termale și roci radioactive.

Deocamdată aceasta este doar o teorie, care încearcă să ajute la explicarea topirii ghețarilor atât de repede. O anomalie similară a fost detectată în luna iulie și în Antarctica de Vest, sub ghețarul Pine Island. Încălzirea ghețarilor prin aceste surse de căldură din subteran are loc de mii sau chiar milioane de ani și nu ar avea nicio legătură directă cu actuala încălzire globală.

- Advertisement -

„Procesul de topire pe care îl observăm se întâmplă, probabil, de mii sau chiar milioane de ani și nu contribuie în mod direct la schimbarea stratului de gheață. Cu toate acestea, în viitor, apa suplimentară de pe patul de gheață poate face această regiune mai sensibilă la factori externi, cum ar fi schimbările climatice. Acesta a fost un proiect cu adevărat interesant, explorând una dintre ultimele regiuni puțin cunoscute de pe planeta noastră. Rezultatele noastre au fost destul de neașteptate, deoarece mulți oameni au crezut că această regiune a Antarcticii a fost făcută din roci vechi și reci, care au avut un impact redus asupra stratului de gheață. Arătăm că, chiar și în interiorul continental, geologia care stă la bază poate avea un impact semnificativ asupra gheții”, spune cercetătorul principal Tom Jordan, de la British Antarctic Survey (BAS).

Echipa de experți consideră că rocile radioactive și apa caldă care se scurge din interiorul crustei Pământului contribuie la această topire suplimentară. Nu este singura sursă recent descoperită de căldură sub Antarctica. Următoarele cercetări vor viza modul în care aceste roci fierbinți ar putea influența topirea ghețarilor în viitor. Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.