Array

SFECLA- aliment minune în toate bucătăriile lumii. Sănătate în farfurie: borş, budincă sau garnitură

- Advertisement -

O cană de suc de sfeclă pe zi este suficientă pentru a reduce riscul de complicaţii la persoanele cu tensiune arterială crescută. Sfecla poate fi considerată un super-alment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este o sursă excelentă de vitamine şi fibre şi reprezintă un ingredient gustos în bucătăriile lumii. Iată câteva preparate pe bază de sfeclă.

Acest “super-aliment” reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor.

Dr. Oz a afirmat că mai mulţi dintre pacienţii săi au declarat că sucul de sfeclă roşie le oferă energie şi vitalitate pe parcursul unei zile. Studiile arată că acest lucru se datorează componentelor sucului de sfeclă, care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Sucul de sfeclă pare să ajute organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat şi crescând nivelul de rezistenţă a corpului.

Sfecla roşie în gastronomie

- Advertisement -

Sfecla este utilizată în aproape toate bucatariile lumii, fiind consumată atât în garnituri şi salate, cât şi în supe, borşuri sau deserturi.De exemplu, în bucătăria indiană, sflecla este tocată, fiartă, condimentată şi servită ca garnitură.În Rusia şi Ucraina se prepară un borş de sfeclă. În acest caz, sfecla este dată prin razatoare sau tocată.

În zona asiatică, sfecla este consumată crudă sau murată, iar în Australia sfeclă este inclusă în reţetele de hamburgeri. Chiar şi lanţurile de fast food servesc sfelcă în hamburgerii pe care îi comercializează în Australia.

Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal și cel gastric datorită faptului ca aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfecla roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum și în cancerul testicular.

Bogată în potasiu și în acid folic, sfecla roșie este benefică celor care au probleme de inima. Sfecla reglează tensiunea arterială și asigură buna funcționare a musculaturii cordului. Prin consumul de sfeclă putem menține la cote normale nivelul de colesterol din sânge. Frunzele de sfeclă sunt foarte bune în ameliorarea osteoporozei.

Mulțimea de microelemente care se găsesc în sfeclă în cantități apreciabile o transformă într-un mijloc eficient de detoxifiere a organismului și de întărire a imunității. Sfecla roșie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile înfloresc atunci când echilibrul PH-ului din organism se strică.

Împotriva simptomelor de gripă și răceală este indicat consumul zilnic a două pahare cu suc de sfeclă roșie.

- Advertisement -

Parodontoza, o boală destul de gravă la nivelul danturii poate fi combătută cu ajutorul sfeclei roșii.

Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin consumul de sfeclă roșie.

Un tratament excelent pentru sindromul oboselii postvirale, al oboselii cronice, pentru febra glandulară sau pentru recuperarea după o boală istovitoare este amestecul de sucuri din sfeclă, morcovi, măr și țelină.

sursa: GANDUL