Array

Românul care a construit cu 500.000 de dolari un motor de rachetă despre care susţine că este unic în lume. A preluat un proiect abandonat de NASA

- Advertisement -

Un motor pentru rachete aerospaţiale, despre care inventatorii spun că este primul de acest tip construit în lume, a fost prezentat la sfârşitul săptămânii trecute într-o comună din Vâlcea.

Dumitru Popescu, un român originar din judeţul Vâlcea care locuieşte de mai mulţi ani în Statele Unite, a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute prototipul unui motor numit „liniar aerospike”, despre care spun că este o creaţie adusă în acest stadiu în premieră mondială. Popescu, specializat în inginerie aerospaţială, şi-a prezentat creaţia în weekendul recent încheiat, în comuna vâlceană Stoeneşti. Dumitru Popescu conduce în Statele Unite un proiect numit ARCA Space Corporation – o corporaţie americană aerospaţială care construieşte rachete spaţiale şi aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spaţiului, înfiinţată în 2014. Proiectul făcut public la Vâlcea este un parteneriat între compania din SUA şi un ONG intitulat tot ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică), înfiinţat la Vâlcea în 1999 de către Dumitru Popescu şi alţi câţiva pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Prototipul motorului liniar, care urmează să fie montat pe o rachetă intitulată Demonstrator 3, s-a construit la Vâlcea în doar o lună de zile, după ce s-a lucrat la proiect timp de doi ani. Ar fi „prima rachetă care atinge orbita într-o singură treaptă”. Premieră mondială: „Noi vom pune în practică primul zbor cu un aerospike nou” Prezentarea prototipului a avut loc în cadrul Zilei Porţilor Deschise ARCA România, alături de standul şi echipamentul de testare ale Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) într-o comună din apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea. Motorul va fi testat luna aceasta şi lansat până la finele acestui an pe o rachetă suborbitală balistică, Demonstrator 3, ce încorporează tehnologia utilizată pe HAAS, prima rachetă românească proiectată să transporte sateliţi în spaţiul cosmic.

- Advertisement -

O reuşită ar deschide drumul pentru vehicule mai eficiente şi ieftine pentru zborul în Cosmos Pe scurt – ce n-a reuşit nimeni până acum, nici măcar NASA, încearcă românii: „S-a testat foarte mult acest motor de către NASA care a dat 4 miliarde de dolari pentru un program la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000”. Din raţiuni politice, proiectul însă a fost abandonat. „Congresul le-a tăiat fondurile, nu din cauza motorului ci din alte motive, şi de aceea noi vom pune în practică primul zbor cu un aerospike nou. Sperăm ca testele să fie benefice şi să deschidă drumul spre crearea de vehicule mult mai eficiente şi mult mai ieftine pentru zborul în Cosmos”, explică Dumitru Popescu.

„Am plecat de la ceva ce exista deja”, la dimensiuni reduse şi cu costuri pe măsură „Va fi prima dată când va fi testat zborul unui motor de acest tip. Toată lumea aşteaptă chestia asta de zeci de ani de zile. NASA a testat acest motor foarte foarte mult, dar doar la sol. Au vrut să construiască un vehicol care se numea X 33, în care au băgat cele 4 miliarde de dolari. În 2001, cred, au anulat proiectul vehiculului şi o dată cu el şi testarea la zbor a motorului. Deci noi am plecat de la ceva ce exista. Fundaţia era deja clădită de NASA şi Rocketdyne”, recunoaşte inginerul Popescu. La dimensiuni mult mai mici, ce-i drept, românii o să testeze pentru prima dată în lume motorul pe racheta Demonstrator 3, la nişte costuri care nu depăşesc jumătate de milion de dolari.

Motorul oferă eficienţă de la nivelul mării, pe toată înălţimea traiectoriei, până în Cosmos „Ce este special, legat de acest motor, care se numeşte Aerospike liniar, faţă de un motor rachetă clasic? Oferă eficienţă începând de la nivelul mării pe toată înălţimea traiectoriei, până în Cosmos. Deci este un motor rachetă mult mai eficient şi consumă în general cu până la 30% mai puţin decât un motor rachetă clasic, normal”, ne mai spune inginerul român. Primul motor aerospike din lume care o să fie testat la zbor

„O să fie primul motor aerospike din lume care o să fie testat la zbor. Este un moment aşteptat de toată comunitatea ştiinţifică şi inginerească internaţională. Deci o să fie un moment important pe care sperăm să-l transmitem şi în direct pe TV ca la fiecare misiune şi transmis pe internet”, mai promite inventatorul. „Noi vom pune în practică primul zbor cu un aerospike nou”. Un motor îmbunătăţit din multe puncte de vedere.

Din aprilie, proiectul a fost reluat în România Testarea are loc la 19 ani de la lansarea ARCA în România, timp în care au existat mai multe proiecte: lansarea unei rachete construită integral din materiale composite, apoi un proiect cu Agenţia Spaţială Europeană pentru testarea sistemului de reintrare pentru nava cosmic ExoMars… „În 2015 am deschis o companie şi în Statele Unite ale Americii, unde am realizat drone, am reînceput proiectul rachetei HAAS şi am avut un contract cu Ministerul Apărării din Statele Unite. Probabil mulţi dintre dumneavoastră ştiţi deja întâmplarea mea mai ciudată din ultimul an (probleme juridice pe care le vom prezenta cu altă ocazie – n.r.) , în care am reuşit să câştig, să-mi rezolv problemele acolo.

Din aprilie acest an, am reluat activitatea şi aici şi atunci am hotărât să continuăm cu testarea motorului şi cu lansarea rachetei până la sfârşitul anului. Diferenţa faţă de un motor normal rachetă Un motor rachetă normal are un con prin care ies gazele fierbinţi. La acest motor conul este tăiat în două şi o suprafaţă a cercului rămâne expusă la presiunea atmosferică. E un proces puţin mai complicat, dar idea este că e un motor rachetă mult mai eficient decât unul normal. Acesta este conul unui motor clasic, nu e complet”, a mai spus Dumitru Popescu prezentându-ne un recipient negru, sub forma unei mari vaze fără fund pentru a elimina gazele fierbinţi.