Array

România frumoasă. Desprins dintr-o fila de poveste – Castelul Huniazilor

- Advertisement -

Castelul Huniazilor este unul dintre cele mai frumoase de pe teritoriul tarii noastre si o piesa arhitecturala reprezentativa pentru Europa de sud-est. Castelul are un aspect impresionant de parca este inspirat dintr-un basm si este cu siguranta un obiectiv de vizitat de la noi din tara. Romania are multe locuri frumoase si unice care merita atentia trecatorului si a turistului din strainatate insa unul care iese in evidenta prin istoria si prin unicitatea sa este Castelul Huniazilor cunoscut si sub numle de Castelul Corvinilor din Hunedoara. Este unul dintre cele mai frumoase cetati medievale de la noi din tara si veti fi cu siguranta impresionati cand il vizitati.

Acesta a fost costruit in 1443 de catre Iancu d Hunedoara si are un pod lung de lemn care se afla pe 4 piloni peste raul Zlasti. Castelul Huniazilor are peste 42 de camere si doua poduri. In interior este indicat de vizitat sala cavalerilor, sala dietei unde se faceau banchete si petreceri cu domnite si cavaleri, sala de intrunire pentru nobilime sau sala de judecata. In sala Cavalerilor veti vedea expus si bustul lui Iancu de Hunedoara care a stat ascuns in beciurile castelului timp de multi ani deoarece statuia are mustatile prea lungi si seamana prea mult cu cele ale unui ungur. La un moment dat venise cineva cu solutia sa le scurteze cu bomfaierul dar pana la urma bustul a ramas intreg iar astazi il puteti vedea expus in sala Cavalerilor.

DSCF5395-1024x768

 

- Advertisement -

Cand intrati in castelul Huniazilor veti simti cum intrati in atmosfera specifica a acelor timpuri iar daca vreti sa vedeti mai multe detalii despre evul mediu va invit sa mergeti in camera de tortura unde veti observa instrumentele si torturile la care erau supusi tradatorii de tara, femeile necredincioase si hotii.

 

 

Tot in cadrul Castelului Huniazilor este o fantana cu o legenda in spate. Se spune ca prizonierii erau tinuti in fantana si trebuiau sa sape in piatra pana dadeau de apa. Dupa 10 ani acestia au dat de apa insa in loc sa fie eliberati dupa cum era intelegerea acestia au fost decapitati. In functie de aceasta legenda exista o scriere pe peretele de piatra care spune „aveti apa, suflet nu”.

DSCF5445-768x1024

 

- Advertisement -

O alta legenda din castel asustine ca zidul gros din camera dietei a fost zidit de un calugar care a fost prins spionand, toate aceste povesti intregesc imaginea din alte timpuri a castelului.

Acesta este cel mai bine amenajat din tara si ar trebui promovat mai mult pentru turismul extern. Un prim pas a fost deja facut deoarece huffingtonpost.com l-a inclus in top10 a celor mai frumoase castele din Europa.

 

Călătorie în camere secrete ale Castelului Huniazilor