Array

Robotul-vedetă al pompierilor parizieni funcţionează cu soft de la Cluj. Românii care vor să reinventeze roata pe piaţa roboţilor

- Advertisement -

„Misiunea noastră: să ducem omenirea mai departe reinventând roata prin proiectul nostru ROATA” –motto-ul start-up-ului Braintronics, o companie cu 9 angajaţi care funcţionează din 2016 în parcul industrial Tetarom 1 din Cluj-Napoca, pare cel puţin exagerat. Dacă însă analizăm un pic portofoliul de proiecte al firmei s-ar putea să constatăm că lucrurile nu stau chiar aşa.

Compania a fost înfiinţată de un grup deţinut de Adrian Diaconu, cetăţean francez de origine română care a emigrat politic pe vremea comunismului. „De profesie inginer, el a investit într-un centru logistic şi l-a restructurat revoluţionând modelul de afacere pe când e-comerce-ul era la început. A ajuns ca din 1.000 de angajaţi, 600 să fie IT-işti. Compania a fost cumpărată de gigantul japonez Rakuten, iar cu banii obţinuţi a investit în diverse domenii, în special în zona roboticii”, explică directorul Braintronics, Daniel Bera (38 de ani), care la bază este inginer de automatizări, dar are experienţă în IT şi a lucrat în poziţii de top management. Una dintre companiile la care Adrian Diaconu era acţionar a lucrat la proiectul de recunoaştere facială implementat în telefoanele Iphone, povesteşte clujeanul.

Dau viaţă roboţilor inteligenţi autonomi „Fiind în contact cu IT-ul din Cluj pe diverse proiecte, Diaconu s-a gândit să deschidă ceva şi în România. După ce a cumpărat o firmă din Franţa care producea roboţi teleghidaţi – Tecdron, a decis ca această companie să se lanseze pe piaţa roboţilor autonomi, care faţă de generaţiile trecute, pot să cartografieze zona, să se deplaseze autonom, să facă tot felul de misiuni, să se interconecteze cu sisteme de informaţii, fără a avea nevoie să fie acţionate de un om”, explică Daniel Bera.

Astfel, în 2016 a fost lansat la Cluj start-up-ul Braintronics cu misiunea de a dezvolta software pentru roboţi inteligenţi autonomi în parteneriat cu cealaltă firmă deţinută – Tecrdon, care răspundea de partea mecanică. „Aplicaţiile vizează zona de logistică şi de industrie, care reprezintă cei mai mari consumatori de robotică din domeniu, pentru ca apoi să trecem în zona de comercial, pentru mici afaceri – restaurante, magazine, iar din 2022-2024 vrem să atacăm partea de roboţi care vor fi folosiţi în gospodărie”, explică directorul.