Array

Psihoterapeutul Mihail Litvak vorbește despre familie

- Advertisement -

Statistica casatoriilor arata in ultimul timp ca o catastrofa sociala: numarul divorturilor practic s-a egalat cu cea a casatoriilor. Psihologii afirma ca acest lucru se intampla, deoarece multi oameni se casatoresc din tot felul de motive ridicole si nu pentru a construi o familie. Cunoscutul psihoterapeut Mihail Litvak ne spune cine va putea crea o familie fericita, iar cine va fi nevoit sa completeze statistica divorturilor.

Intr-unul din interviuri spuneati ca familii fericite nu exista…

“Exista, doar ca foarte putine. La 11 mii de familii, s-au gasit 3 fericite. Si cel mai important – doar familiile fericite – sunt normale. Restul – o patologie, convietuirea a doua persoane nefericite”

- Advertisement -

De ce credeti ca sunt atat de multe divorturi? Oamenii dau gres atunci cand isi aleg partenerul?
“Se intampla pentru ca oamenii sunt prost educati. Ei nu au fost invatati sa gandeasca, nu au fost invatati sa-si aleaga partenerul de viata”

Ce este de fapt dragostea?
“Este un interes activ in viata si dezvoltarea obiectului iubirii. Toti spun: nu am pe cine iubi. Dar voi oare puteti iubi? Casniciile noastre sunt de fapt : “Eu fara tine, nu pot trai”.

Ce se intampla cu dragostea de-a lungul timpului, unde dispare?
“De-a lungul timpului dragostea devine tot mai puternica, iar daca ea a lipsit de la inceput, atunci devine din rau, mai rau”.

Cum vad casatoria barbatii si femeile?
Femeile si barbatii vad casatoria in mod egal. Doar ca unde ati vazut voi femei si unde ati vazut barbati. Noi avem doar indivizi care poarta fuste si pantaloni. Initial ar trebui sa devii, fie barbat, fie femeie, si doar dupa aceasta sa-ti creezi o familie. Doar o persoana sanatoasa fizic, dezvoltata spiritual si material are dreptul la casatorie”.

Daca relatia a inceput cu intimitate, ce viitor o asteapta?
Intimitatea ar trebui sa se intample – dupa. Iubirea nu este atunci cand se uita unul la altul, ci atunci cand ambii privesc in aceeasi directie. Cercetatorii canadieniau identificat patru factori care fac o familie puternica. Primul – viziunea comuna asupra lumii. Al doilea – gusturile gastronomice comune. Al treilea factor ar fi relatiile intime. Al patrulea – dorinta de a se mangaia reciproc”.

Ce credeti despre infidelitatea barbatilor?
“Infidelitatea apare deoarece persoanele au gresit, atunci cand si-au ales partenerul. Daca ai ales gresit si te-ai casatorit, desigur ca incepe sa-ti placa altcineva”.

- Advertisement -

Caror femei, barbatii le vor fi fideli?
“Sanatoase fizic, dezvoltate spiritual si independente financiar. Insa femeile noastre sufera de trei tulburari sexuale: pedofilie, zoofilie si masochism. In primul rand, isi iau barbatul nu de sot, ci sa-l educe. In al doilea rand, traiesc cu alcoolici. Iar alcoolicul cine e? – un animal. In al treilea, sufera de masochism – le place cand cineva isi bate joc de ele”.