Array

Pozele soțiilor din haremul Șahului Iranului dau peste cap mitul despre haremul cu femei frumoase!

- Advertisement -

Filmele ne-au obișnuit cu o imagine exotică a haremului, unde femeile te orbesc cu frumusețea lor: părul negru ca abanosul, iar ochii sclipitori așa și te ademenesc în brațele lor. Însă realitatea este cu totul alta. La sfârșitul sec. XIX în Iran, în perioada domniei lui Nasser Shah haremul nu avea tocmai cele mai splendide femei.

Una dintre pasiunile Shahului Qajar a fost fotografiatul, a prins gustul de mic copil. Când a venit la putere a luat o decizie excelentă: de a deschide în incinta palatului un studio foto. Primul studio oficial din Iran.

În 1870 la Teheran fotograful rus Anton Sevriughin și-a deschis un atelier. În consecință acesta a devenit fotograful oficial al familiei regale. Pe parcurs Sevriughin a creat o cronică-foto a familiei regale, iar pentru meritele sale a primit un titlu onorific.

Aici îi avem pe Al-Din Shah Qajar împreună cu Sevriughin înainte de o ședință foto.

- Advertisement -

Shahul i-a permis lui Sevriughin să fotografieze persoana sa, rudele de sex masculin, servitorii și curtenii. Iar femeile din haremul său au fost fotografiate chiar de rege, fiind un aprig pasionat al fotografiei. Potrivit istoricilor acest Shah avea în jur de 100 de soții.

Corpolența era cel mai important criteriu al frumuseții.

Este cunoscut faptul că Nasser Al-Din Shah imprima pozele în laboratorul palatului și le păstra în albume satinate în palatul său din Golestan, care acum este muzeu.

- Advertisement -

Incomparabila Anis Al-Doleh – soția favorită a Shahului (din dreapta).

Aceste imagini sunt nemaipomenite prin faptul că în acea perioadă conform legilor șiite nu se permitea fotografierea fețelor, în special ale femeilor. Dar cel mai puternic om din țară își permitea să încalce legea.

Anis Al-Doleh sau sufletul pereche.

 

 

- Advertisement -

 

Fotografiile acestor femei contestă ideea generală despre viața haremului. Soțiile Shahului par a fi destul de moderne pentru acea perioadă: par pline de încredere, privesc cu calm în obiectivul aparatului, nu se intimidează nici un pic.

Nasser Al-Din Shah Qajar împreună cu câteva dintre soții.

Se poate presupune că soțiile din harem aveau relații amicale, fiindcă sunt poze de grup la picnic.

 

 

 

După fotografii putem să ne dăm seama ce gusturi avea monarhul: toate femeile erau corpolente cu sprâncene dese și cu mustața evidențiată. Este clar că acele femei nu erau supuse lucrului fizic și nici nu duceau lipsă de mâncare. Experții spun că în colecția Golestan există și poze în nud, dar sunt păstrate în maximă siguranță.

 

 

sursa: http://perfectmedia.me