Array

Plaja Gura Portiţei, un loc de care foarte putina lume stie!!

- Advertisement -

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării.

Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea populară și aglomerată în ultimii ani. Accesul se face de regulă cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Denumirea era legată de comunicarea existentă inițial între lacul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 70, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim (liber) iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.

- Advertisement -

Plaja Gura Portitei beneficiaza de un nisip fin, alb, iar apa marii este foarte curata. Plaja nu beneficiaza de apa potabila, nu exista dusuri, iar camparea libera cu cortul se poate face doar in partea de sud a plajei. Accesul la Gura Portitei se face doar pe calea apei, pornind din Jurilovca cu vaporul sau salupa contra cost, drumul pe calea apei dureaza in jur de o ora. Puteti lasa masina in parcarea pazita din Jurilovca, contra unei taxe pe zi. La Jurilovca puteti ajunge din Tulcea (75 km), sau dinspre Constanta (92 km), ambele drumuri fiind prost asfaltate. Pentru posesorii de biciclete de teren si motociclete, alt drum de acces este direct pe plaja, pornind de la Vadu, Grindu Chituc, Periboina si ajungand in Gura Portitei, o alta varianta ar fi din Sinoie, prin Grindul Lupilor.

Din Gura Portitei puteti face excursii cu salupa prin delta organizate de catre localnicii din Jurilovca, sa admirati pelicanii si nuferii, sa va plimbati pe canale sau catre localitatiile Sfantu Gheorghe sau Sulina.

Singurele posibilitati de cazare si mancare in Gura Portitei sunt la Complexul Eden, construit cu multe semne de intrebare pe terenul fostului camping de pe plaja. Preturile din acest complex nu sunt deloc mici, iar serviciile nu sunt deloc pe masura asteptarilor. Complexul se prezinta sub forma unor casute de lemn pe plaja, vile si restaurant.