Array

Oamenii care s-au întors să trăiască în casele lor din Cernobîl. Cum arată acum satele din jur

- Advertisement -

Dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 a lăsat zeci de sate fantomă, pe măsură ce locuitorii au fugit, temându-se de intoxicații cu radiații.

Dar acum, la 32 de ani de la tragedie, oamenii aleg să trăiască în casele care se dărâmă la marginea zonei de excludere.

Într-o seară caldă de vară, Maryna Kovalenko joacă fotbal cu cele două fete ale sale adolescente în curte. Iryna și Olena râd cum câinele de familie încearcă să prindă mingea, împrăștiind puii. Dar, dincolo de gardul familiei, totul este tăcere.

- Advertisement -

Numeroase case, un magazin și o bibliotecă stau părăsite în satul Steshchyna din nordul Ucrainei. Numai pădurea câștigă teren, pe măsură ce plantele târâtoare explorează crăpăturile din acest sat abandonat.

Familia are doar câțiva vecini, dar aproape toți sunt din anii ’70 și ’80.

În ciuda lipsei de facilități sau oportunități, în urmă cu patru ani, Maryna și fiicele ei au împachetat tot ce aveau și s-au întors pentru a locui aici, la doar 30 km de zona de excludere nucleară de la Cernobîl.

Dar unii oameni nu au plecat niciodată. Astăzi este încă ilegal traiul în interiorul zonei de excludere. În ciuda acestui fapt, aproximativ 130-150 de persoane o fac. Multe sunt femei, care încă își lucrează pământul moștenit din anii ’70 și ’80.

Și chiar și în afara zonei de excludere, oamenii încep să se întoarcă.

- Advertisement -

Casa lui Maryna are nevoie disperată de reparații. Podelele putrezesc, iar radiatoarele metalice au crăpat – o problemă majoră într-un loc unde temperaturile pot scădea la -20 de grade în timpul iernii.

Ele dispun de facilitățile de bază – gaz, electricitate și semnal pentru telefonul mobil, ceea ce înseamnă că pot accesa internetul. Dar au doar o toaletă exterioară. Apa este o problemă – singura lor sursă este un puț poluat care se conectează la casă printr-o singură conductă. Ele trebuie să fiarbă toată apa înainte de a o folosi.

O casă în stare bună în sat ar putea costa până la 3.500 de dolari, dar astfel de proprietăți sunt rare. Cele mai multe dintre casele vacante – multe din lemn – sunt vândute de foștii ocupanți pentru mai puțin de câteva sute de dolari, scrie BBC.

De la dezastru, oamenii de știință au monitorizat continuu nivelurile de radiații din sol, pomi, plante și animale în jurul Cernobîlului, chiar și în localitățile din afara zonei de excludere.

Nu mai există riscul de a genera radiații în atmosferă, spune dr. Valery Kashparov, de la Institutul de Radiologie Agricolă din Ucraina (UIAR). Dar, în unele zone, contaminarea solului ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea oamenilor.