Misterele planetei! 10 lucruri pe care nu le știai despre Pământ

- Advertisement -

De-a lungul istoriei, umanitatea nu a reușit să învețe totul despre planeta noastră. Dar faptele pe care le învățăm continuu sunt atât de uimitoare încât ne motivează să continuăm să studiem lumea în care trăim. Știți viteza primăverii? Și care este starea stratului de ozon?

1. Stratul de ozon este din ce în ce mai mic.

Studiile au arătat că, în 2015, în comparație cu 2000, stratul de ozon de peste Antarctică s-a micșorat cu 4 milioane de km pătrați și continuă să crească. Protocolul de la Montreal, un tratat internațional care a eliminat treptat producția multor compuși de origine umană responsabili de distrugerea ozonului stratosferic, este considerat pe scară largă a fi cel mai important și de succes acord internațional de mediu.

- Advertisement -

2. −129 ° F este cea mai scăzută temperatură observată pe Pământ.

-129 ° F este cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ. Era o zi rece de vară pe 23 iulie 1983 in Vostok din Antarctica.

3. Primăvara se deplasează cu aproximativ 2 mph.

Primăvara călătorește cu aproximativ 2 mph. Oamenii de știință au descoperit acest lucru urmărind viteza de înflorire a diferitelor plante din diferite teritorii.

- Advertisement -

4. Tian Shan este singurul loc din munți în care tensiunea arterială nu ar crește

Creșterea tensiunii arteriale este un fenomen obișnuit atunci când oamenii urcă pe munți. Dar există un loc pe Pământ în care acest lucru nu se întâmplă și este Tian Shan – un paradis pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Localnicii au tensiune arterială mult mai scăzută decât persoanele care trăiesc pe platouri.

5. Solul de pe insula Kimolos este format din săpun lichid.

Kimolos , o insulă greacă din Marea Egee, are o distanță de numai 20,6 mile pătrate și are o caracteristică cu adevărat interesantă. Când plouă, insula este acoperită cu spumă de săpun. Solul din Kimolos este format din lut de săpun – săpun natural pe care localnicii îl folosesc ca săpun obișnuit.

6. Tectonica plăcilor salvează Pământul de la supraîncălzire.

- Advertisement -

Pământul este singura planetă cunoscută cu tectonică de plăci . 7 plăci gigantice (continente) se mișcă în direcții diferite cu aproximativ 3,9 in pe an. Datorită sistemului tectonic , există o circulație a carbonului care împiedică supraîncălzirea planetei. Carbonul este una dintre cele mai importante componente care fac posibilă viața pe Pământ.

7. Râul Amazon are un geamăn subteran.

Hamza este un râu neoficial care curge paralel cu râul Amazon la aproximativ 13.000 de metri sub pământ. Are o lungime de 3.700 mile și o lățime de 248 mile. Hamza curge cu o viteză foarte mică, doar câțiva metri pe an, care este mai lent decât ghețarii. Hamza se varsă în Oceanul Atlanti.

8. Supercontinentul Pangea se întoarce.

9. Antarctica a pierdut 3 trilioane de tone de gheață în 25 de ani.

10. Lumea fără apă

Designerul grafic Joel Krebs ne arată o lume transformată de secetă cu imaginile sale photoshopate ale unor locații celebre de pe glob. Această imagine a lui Hristos Mântuitorul din Brazilia arată cu adevărat înfricoșătoare!