Array

Locuri de muncă mai multe pentru români. Ce prevede un proiect de lege care vizează salariile

- Advertisement -

Locuri de muncă mai multe pentru români! Acesta este obiectivul unui proiect care vizează salariile acordate străinilor din România.

În acest moment, legea prevede că străinii să primească cel puțin salariul mediu brut pe economie.

Noul proiect prevede că angajatorii vor putea să-i plătească pe muncitorii străini chiar și cu salariul minim, adică la fel ca pe români. Iar dacă nu-i conving pe străini, atunci ar putea angaja mai mulți români.

Desigur, dacă au de unde.

- Advertisement -

În acest moment, legea spune că lucrătorii din afara Uniunii Europene trebuie să fie plătiți cel puțin cu salariul mediu brut pe economie, adică aproximativ 4.500 de lei acum, chiar dacă ocupă posturi de muncitori necalificați.

Ce spun românii? “Nu prea mi se pare corect. La noi în țară să nu îți iei, în timp ce la cei veniți de afară le asigura. E discriminare.”

“Ideal ar fi să fie o lege care să protejeze românul. Să primească la fel, la asta mă refeream, o protecție socială.”

Asta propun și cei de la ALDE, printr-un proiect care ar urmă să fie înaintat Parlamentului săptămâna viitoare.

Călin Popescu Tăriceanu: “Ei să fie plătiți cu salariul minim, cu salariul minim. Deci să nu existe o obligație din partea angajatorilor să îi plătească cu salariul mediu brut.”

Măsura este susținută de angajatorii din turism, care spun că soluția la criza de personal cu care se confruntă ar putea să fie străinii, desigur dacă aceștia vor veni pentru 1900 de lei brut, cât este acum salariul minim.

- Advertisement -

Secretarul de stat Călin Ilie: “E o întrebare, dar răspunsul îl va da piața liberă. Deci salariul va fi reglat după un raport cerere-oferta.”

Mulți angajatori, în special din construcții și turism, au angajat deja străini din afara Uniunii Europene. De la începutul anului și până acum au fost date aproape 6000 de avize pentru muncitori străini.

Inițial Guvernul aprobase pentru întregul an doar 7000 de locuri.

Luna trecută, Guvernul a aprobat o suplimentare a numărului de angajați străini din afară spațiului comunitar care vin să lucreze la noi în țară, cu 8000 de locuri, după ce numărul de avize eliberate a crescut cu 50% în prima jumătate a acestui an, față de aceeași perioada a anului trecut. Cei mai mulți lucrători provin din Vietnam, Turcia și Nepal.

Proiectul inițiat de ALDE prevede și reduceri de taxe pentru angajatorii care vor să aducă aici străini.