Array

“Lectii clasice de agatat, puicute”- Sa zambim cu Dem Radulescu

- Advertisement -

Deși poate toți avem senzația că știm totul despre personajul care a fost sarea și piperul seriei ”BD la munte și la mare”, în realitate mai sunt atât de multe lucruri de aflat despre actor…

Dem Rădulescu, despre care nu multă lume își mai amintește că a dat viață și personajului motanul Dănilă, din filmul ”Veronica”, s-a născut în 21 septembrie 1931 la Râmnicu Vâlcea.

De acest loc se leagă și porecla sa, Bibanu’, care întâi a fost purtată de unul dintre frații săi (el fiind mezinul, din trei frați).

Bibanu’, poreclă moștenită

- Advertisement -

“Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic.

Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine.

Unii au pus-o în chip de nume – pe afiş, că în ultimele clase de liceu am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, povestea cu mulți ani în urmă actorul.

A trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie

Apoi, nu toată lumea știe că, înainte să devină actorul uriaş pe care ni-l amintim azi, cel poreclit „Bibanu’“ a împărţit croşee şi upercuturi prin sălile de box.

De altfel, Dem Rădulescu a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea. În ring a luptat la categoria semi-mijlocie.

- Advertisement -

Peste ani avea să recunoască că acest sport i-a dat curajul fără de care nu s-ar fi descurcat în viaţă. ”În viaţă eu am fost cel care a lovit primul, nu am aşteptat niciodată lovitura.

Curajul la box ţine de cele câteva secunde de dinaintea intrării în ring“, povestea Dem Rădulescu în 1975.

Un elev mediocru, un student eminent

În școală, era un elev mediocru, fapt recunoscut chiar de el. La 15 ani a descoperit la bibliotecă volumul ”Arta dramatică“, pe care nu l-a putut lăsa din mână, chiar dacă nu-l înțelegea.

”Eram un elev mediu, ca să nu zic mediocru. Norocul meu a fost că am frunzărit această carte cu scoarţele roase. Am citit-o tremurând. N-am înţeles mai nimic“, își amintea actorul într-o emisiune la TVR.

În actorie debutează ca amator, la 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. Când s-a dus să dea la Teatru, s-a prezentat în faţa comisiei de examinare purtând mândru în piept medalia din liceu primită pentru ”merite deosebite în toate probele sportive“.

Examinatorii au râs în hohote, dar tânărul Dem Rădulescu s-a descurcat cu brio, intrând la Teatru.

Spre deosebire de liceu, unde nu doar că nu s-a remarcat în vreun fel, în facultate a fost bursier, fiind invidiat de mulți dintre colegii săi.

- Advertisement -

De altfel, a și terminat facultatea ca șef de promoție, fiind repartizat la Teatrul Național. Dem Rădulescu, care de-acum știa că are capacitatea de a face oamenii să râdă cu o singură replică, era un om foarte serios, pentru care talentul, fără muncă, nu valora nimic.

Fan “Stan şi Ban”, cu un respect enorm pentru Charlie Chaplin, Dem Rădulescu recunoștea: ” În viaţa de zi cu zi, râd greu. Am un simţ critic foarte dezvoltat. De asta nici nu mă duc la teatru. Mă doare aici, în capul pieptului, dacă nu-mi place ceva”.

Un mare timid și sensibil. Putea fi însă și autoritar, chiar tiran

Tot el spunea despre propria persoană: ”Sunt un mare timid şi sunt un om de o sensibilitate bolnăvicioasă. Sufăr pentru orice. În acelaşi timp, sunt şi un temperament coleric şi uneori devin autoritar, ca să nu zic dictator”.

Dem Rădulescu avea însă o frică: ”Mi-e teamă că eu o să ajung să nu mai joc ca mine, că prea mă imită mulţi”.

Când îşi tura motoarele la maximum însă, Dem devenea irezistibil, chiar şi în viaţa de zi cu zi. Cu ani în urmă, actorul George Mihăiță povestea cum Dem Rădulescu colecționa televizoare:

”Am alergat cu el două zile prin Moscova, să caute televizoare. Până a găsit unul, cred că a răscolit prin vreo mie! Mă duceam într-un colţ şi râdeam singur!”.

Puțini știu despre Dem Rădulescu că i s-a oferit ocazia să plece din țară, dar a refuzat. ”M-a chemat George Emil Palade să predau actoria în America, la New Haven. L-am refuzat. Prinţ poţi să fii oriunde“, declara actorul.

Cât despre ultimul rol într-o comedie, e unul în care publicul l-a adorat: ”A doua cădere a Constantinopolului” (1994). În total, Dem Dădulescu a jucat în 66 de producţii, filme şi seriale de televiziune.

De-a lungul vieții a fost căsătorit de două ori: cu actrița Paula Rădulescu, de care a divorțat, și cu actrița Adriana Șchiopu, eleva sa de la I.A.T.C. Din această căsătorie s-a născut Irina, cea care avea să-i calce pe urme.