Array

Joc de-a şoarecele şi pisica în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre! Ce manevre a făcut avionul rusesc de luptă deasupra Mării Negre. ”Consecinţe greu de imaginat”

- Advertisement -

Joc de-a şoarecele şi pisica în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre. Statele Unite au anunţat că un avion de vânătoare rusesc a pus în pericol o aeronavă militară americană, în momentul în care a procedat la interceptarea acesteia.

La rândul lor, oficialii de la Moscova au insistat că piloţii ruşi au respectat măsurile de siguranţă. Din 2014, de când ruşii au anexat Crimeea, astfel de episoade au devenit frecvente în apropierea frontierelor noastre.

Avionul american de supraveghere şi luptă electronică EP3 Arieş decolase din Grecia cu destinaţia Marea Neagră, pentru ceea ce Pentagonul numeşte o misiune de rutină. În spaţiul aerian internaţional, ruşii au ridicat pentru interceptare, din Crimeea, un Suhoi 27, înarmat cu rachete.

Prima dată, supersonicul ruşilor “taie” fața aeronavei militare americane şi echipajul simte din plin turbulenţele produse. La a doua trecere, Suhoi-ul activează în lateralul americanilor post-combustia, înainte să degajeze, iar jetul extrem de puternic de gaze arse face avionul american să vibreze, iar echipajul e orbit de lumină. Totul, fără nici un contact radio.

- Advertisement -

Nici ruşii şi nici americanii nu vor să spună unde exact deasupra Mării Negre s-a executat interceptarea. Ştim doar că s-a petrecut în spaţiul aerian internaţional, deci la mai mult de 20 de kilometri pe orizontală de linia de coastă a Crimeei, teritoriul ocupat de ruşi. Americanii recunosc că ruşii au tot dreptul să opereze în spaţiul aerian internaţional, dar cer respectarea cu stricteţe a unui acord internaţional din 1972, care reglementează cum se poate face o interceptare în condiţii de siguranţă”, relatează Cătălin Radu Tănase, corespondent Știrile ProTV.

Ori, prin cele două manevre efectuate de ruşi, o coliziune în plin zbor era posibilă.

“Considerăm această manevră periculoasă. A pus piloţii şi întreg echipajul aeronavei în pericol. Mai mult, timp de 25 de minute, nu a existat niciun fel de comunicaţie radio între cele două aeronave” a anunţat Pentagonul.

Moscova dă replica la rândul ei: “Avionul Su-27 a identificat avionul american de spionaj şi l-a acompaniat, prevenind, astfel, violarea spaţiului aerian al Rusiei. Echipajul nostru a respectat toate procedurile care privesc siguranţa aeriană.”

Cristian Diaconescu, expert în politica internațională: “Astfel de jocuri de-a şoarecele şi pisica au devenit din nefericire tot mai frecvente în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, deci periculos de aproape de frontierele noastre, care sunt frontiere ale NATO. E suficientă o secundă de neatenţie, pentru că o coliziune între două aeronave militare, unul rus, altul NATO să se producă cu nişte consecinţe greu de imaginat pentru întreaga securitate a zonei.

Nu trece aproape nicio săptămână fără ca avioanele de vânătoare NATO să nu fie ridicate de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a identifica şi intercepta aeronave militare ruseşti, care se apropie de spaţiul aerian al României, în acest joc în care militarii îşi testează reciproc viteza de reacţie.