Array

Inlãceni “satul labirint” din Romania despre care foarte putina lume stie!!

- Advertisement -

Inlăceni (în maghiară Énlaka) este un sat în comuna Atid din județul Harghita, Transilvania, România.
Inlăceni este un sat locuit exclusiv de maghiari (226 de persoane în 1992, 187 de persoane în 2002). Se află la o distanță de 25 km de Odorheiu Secuiesc, respectiv 18 km de Cristuru Secuiesc.

Biserica unitariană a fost ridicată în sec. al XV-lea din pietre romane. Edificiul este reprezentativ pentru goticul transilvănean. În pragul bisericii a fost zidită o lespede romană, care povestește despre vizita unui funcționar imperial de rang înalt. După reforma protestantă lăcașul a fost prevăzut cu o inscripție cu rune secuiești din sec. al XVII-lea, descoperită de savantul Balázs Orbán. Potrivit studiilor de specialitate a fost descifrată formula „Egy az Isten” („Dumnezeul e unul singur”), deviza unitariană.

Se spune ca satul Inlăceni din Harghita, supranumit Satul labirint e unic în România întrucât numărul uliţelor îl depăşeşte pe cel al caselor, lucru neconfirmat de noi. Din cele 161 de case din Inlăceni, 68 nu au fost renovate niciodată, iar cea mai veche a fost construită în anul 1742.Majoritatea păstrează uşile din lemn pictat, ferestrele originale şi mobilierul interior.
Poziţia sa geografică l-a izolat de civilizaţia oraşelor aflate atât de aproape. Prin localitate nu trece niciun drum important, ci doar o stradă principală, uliţe şi poteci care brăzdează încă din Evul Mediu proprietăţile uriaşe ale localnicilor.
Drumul care duce spre Inlăceni a fost construit pe vremea romanilor. Serpentinele largi, când urcând către cer, când coborând spre nicăieri, dezvăluie de jur-împrejur un tărâm nealterat, unde iarba şi plantele de leac cresc sălbatic, peticele de câmp verde sunt brăzdate cu auriu, iar pomii fructiferi sunt plini de roade care aşteaptă să fie culese. Din vârful drumului se zăreşte, în vale, satul cu o istorie de aproape două milenii.

- Advertisement -

Speram ca tot mai mutla lume sa mearga sa viziteze acest sat unic in Romania.