Array

Hreanul, un aliment pentru creier, inima si oase. Vezi cum trebuie utilizat

- Advertisement -

 

Hreanul este o radacinoasa, apreciata pentru aroma sa picanta, care este folosita atat ca aliment – in stare proaspata, cat si ca medicament – sub forma de tinctura si sirop.

Normalizeaza tensiunea. Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange. Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.
Calmeaza tusea. Hreanul descongestioneaza aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece în cantitati mari hreanul este iritant.
Analgezicul natural. Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea. Hreanul este un leac foarte bun si in cazul durerilor de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz il poti folosi sub forma de comprese aplicate pe frunte.
Impotriva reumatismului. Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.
Stimuleaza apetitul. Daca nu ai pofta de mancare, consuma hrean. Substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
Ajuta memoria. Hreanul este bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei. Are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.

Hreanul se poate folosi cu succes in tratarea:
1. durerilor de cap. Se folosesc compresele cu frunze strivite de hrean verde, care se aplica pe frunte.
2. calmeaza durerile. Se folosesc comprese din frunze strivite de hrean verde, peste care se pune ulei. Compresa se leaga pe zona dureroasa. Se mai poate face su un amestec din hrean, faina de grau si miere de albine care se aplica pe locurile dureroase.

- Advertisement -

FABULOS! Iata ce poti trata cu tinctura, cataplasma si sirop de hrean
3. durerile de rinichi. Se face si o turta din faina de grau cu hrean ras si otet, care se pune pe zona lombara, fixandu-se cu un brau.
4. guturaiului, tusei. Se administreaza 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, permitandu-i astfel sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: 3 lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.
5. bronsitei cronice si acute, astmului. Se consuma zilnic 3-4 lingurite de hrean ras, simplu sau in combinatie cu morcov dat prin razatoare. Se mai pot lua si 3 linguri de sirop de hrean pe zi.
6. racelii. Se face ceai din frunze de hrean, care se indulceste cu miere de albine.

Beneficiile sucului de hrean
7. amigdalitei. Hreanul ras se amaesteca cu faina de grau si putina apa pana cand rezulta o pasta, care se aplica pe gat.
8. tuberculozei pulmonare, pneumo¬niilor reci¬di¬vante, bronsitelor cronice.Se administreaza zilnic, dupa mesele principale, cate 3-4 lingurite de energizant cu hrean, acesta nefiind un tratament propriu-zis, ci un ajutor in plus, in lupta cu boala.
9. polipilor uretrali. Se iau zilnic cate 4 lingurite de tinctura de hrean, dizolvate in putina apa.
10. digestia lenta si gastrita hipoacida. Se consuma 2-3 lingurite de hrean ras fin, in timpul meselor principale. Inainte de masa de pot lua 1-2 linguri de vin tonic cu hrean.
11. anemiei la adulti. Cu cateva minute inainte de masa se iau 3-4 linguri de vin tonic cu hrean.
12. anemiei la copii. Se consuma cel putin o data pe zi o salata din hrean, care se obtine astfel: se amesteca hrean ras fin (1-2 lingurite), mar cu tot cu coaja (2 lingurite), sfecla rosie (1-2 linguri) si morcov (1-2 lin¬guri). Cura se tine minim o luna de zile, fiind recomandata pe perioada iernii si la trecerea de la sezonul rece la cel cald.

Ce beneficii are siropul de hrean
13. reumatismului, gutei. Intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean. Preparatul se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament dureaza minim 3 saptamani.
14. febrei. Se adauga intr-o cana cu apa fierbinte hrean proaspat ras. Se lasa la infuzat cateva minute si se bea amestecul de trei ori pe zi.
15. nasului infundat (rinita cronica). Se consuma 2-4 lingurite pe zi de hrean ras. Suplimentar se face tratamentul extern recomandat pentru sinuzita.
16. sinuzitei, rinitei. Se aplica cataplasma pe zona fruntii, atat timp cat este suportata, fara a cauza arsuri. Se recomanda sa se faca acest tratament cate patru-cinci zile la rand.
17. bronsitei, gripei, congestiilor pulmonare. Se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si se tin vreme de 30-60 de minute, repetandu-se o data la 2-3 zile. Se ia jumatate de lingurita de tinctura de hrean, de 3-4 ori pe zi.
18. durerilor reumatice, articulare. Pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud ras fin atat timp cat nu apare senzatia de arsura, iar dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.

Otetul de hrean, foarte bun pentru COSURI si ACNEE
19. paradontozei, laringitei, pulpitei. Se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare (se poate amesteca cu morcov ras pentru atenuarea iutelii). Se poate face o solutie din 20 de picaturi de tinctura de hrean la un de pahar de apa, cu care se clateste gura indelung.
20. stomatitei. Se iau 3-4 lingurite de tinctura de hrean si se dizolva in jumatate de pahar de apa, clatindu-se gura indelung cu aceasta solutie.
21. durerilor de dinti. Se bea un amestec facut din vin in care se fierbe hrean ras fin.
22. paraliziei faciale. Se aplica pe obraz, de doua ori pe zi, o compresa cu otet de hrean, sau o cataplasma cu faina de hrean, peste care se pune un nailon si se tine o sticla cu apa calda, astfel incat sa se obtina o hipertermie locala usoara. O aplicatie nu trebuie sa depaseasca la inceput 1 minut, in decursul unei saptamani ajungandu-se la 10-15 minute.
23. tenului palid, ofilit. Se aplica cu un tampon de vata otet de hrean.
24. mentinerea tineretii pielii. Se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, care se tine vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte.

Hreanul, foarte bun pentru piele
25. descuamarii tenului. Se sterge zona afectata cu tinctura de hrean (se poate dilua in putina apa), dupa care se aplica un unguent de galbenele.
26. reglarii activitatii cardiace. Se iau 3-4 linguri de vin tonic, inainte de masa, o data pe zi.
27. cresterea poftei de mancare. Se amesteca hrean ras cu putina miere de albine. Din amestec se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita, cu 15 minute inainte de masa.
28. imbunatatirii memoria. Se mananca salata de hrean.
29. eliminarii apei in exces din organism (retentia de lichide). Se mananca regulat hrean ras sau slata de hrean, dupa masa de pranz.
30. infectiillor urinare (cistita), renale. Se mananca 50 de grame de hrean ras proaspat sau in salata pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza 21 de zile, si poate fi adjuvant in cazul unui tratament alopat cu antibiotice.
31. cancerulului. Ca adjuvant in tratarea cancerului se consuma minimum 50 de grame de hrean ras sau in salata, zilnic. Tratamentul cu hrean potenteaza tratamentele alopate, ajutand la incetinirea evolutiei bolii.
32. eliminarii viermilor intestinali. Se face un amestec din hrean ras fin, miere de albine, lamaie si ceapa. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi.

Citeste si:

- Advertisement -

Varza combate migrena si stopeaza cancerul

Varza este o sursa importanta de vitamina C, continan cantitati ridicate de fibre, mangan si folati. Medicii nutritionisti sustin ca aceasta leguma este extrem de nutritiva si, in plus, are putine kilocalorii. Astfel, o suta de grame de varza contine 25 de kilocalorii, mai putine decat are un mar.

Potrivit nutritionistului Mihaela Bilic, sucul de varza este recomandat persoanelor care sufera de ulcer, migrene, retentie de apa sau au un tranzit intestinal lent.

De aseamenea, indolii, fitonutrientii prezenti in leguma, inhiba dezvoltarea cancerului de san si de prostata.