Array

Gheorghe Dinica, unul dintre oamenii care au facut aceasta tara sa ii traiasca fiecare melodie!!

- Advertisement -

Marii artisti ne incanta chiar si dupa multi ani, poate chiar si dupa ce au trecut in nefiinta multi dintre ei. Insa muzica lor sau filmele in care au jucat ne raman noua drept amintire. Spre exemplu in clipul postat mai sus putem asculta o melodie interpretata de nimeni altul decat Gheorghe Dinica.

Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, Giulești[1][2], dar 1 ianuarie 1934 – în acte oficiale [3], București – d. 10 noiembrie 2009, București) a fost unul dintre cei mai importanți actori români. A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăiele l-a supranumit: „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.

Gheorghe Dinică și-a manifestat interesul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat încă de la prima sa urcare pe scenă, chiar din același an, și aceasta pentru rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliție (An Inspector Calls). De atunci Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:

- Advertisement -

1961-1967 Teatrul de Comedie, București
1968-1969 Teatrul Bulandra, București
din 1972 Teatrul Național I. L. Caragiale, București
Debutul cinematografic l-a cunoscut în 1963, cu un rol în filmul „Străinul”, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici.

Gheorghe Dinică înregistrat mai multe CD-uri cu muzică de petrecere și romanțe, de altfel actorul cînta, uneori, în cîteva localuri din București, cel mai celebru fiind „Șarpele roșu”, unde își petrecea timpul alături de prietenii săi, regretatul actor Ștefan Iordache și cîntărețul Nelu Ploieșteanu, alături de care a jucat în filmul „Ticăloșii”.

Cântece de petrecere (2003)
Cântece de petrecere 2 (2003)
Romanțe (2004)
Parol că te iubesc (2006)

Astea sunt doar cateva din multele lucruri pe care indragitul artist le-a facut de-a lungul carierei!