Array

Fructul de toamnă cu 100 de proprietăţi benefice pentru sănătate. Uitati cum se face dulceata de gutui!

- Advertisement -

Gutuia- fructul specific lunii octombrie. Pe lângă bogăţia de arome, gutuia are numeroase proprietăţi benefice pentru sănătate. Indiferent cum le exploatăm – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului. Gutuia reprezintă un bun tratament natural pentru tuse, răguşeală, bronşită şi este bogată în vitamine. Iată şi alte proprietăţi ale gutuii.

O singură gutuie conţine vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Apa, zaharurile, taninul, pectinele, protidele şi acizii organici se regăsesc într-un fruct.

Medicii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă ( pentru tratamentul rănilor şi bolilor de piele., analgezică (calmează durerea), emolientă,(înmoaie ţesuturile înăsprite, congestionate sau inflamate), tonică şi expectorantă.În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Mai mult, rezultatele unor studii recente din Japonia au arătat că gutuile conţin substanţe antivirale, cu rol benefic în hepatită. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă aproximativ un litru pe zi, timp de o lună — o lună şi jumătate. Pe lângă suc, piureul de gutui este un alt bun protector hepatic.

Gutuile reprezintă un tratament natural potrivit şi pentru afecţiunile specifice sezonului rece. Datorită efectului emolient, dat de mucilagii, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi, este un remediu excelent împotriva răguşelii sau a bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. Un bun calmant pentru tuse este şi infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ.

- Advertisement -

Gutuia este şi un bun calmant în cazul insomniilor, al stărilor de agitaţie şi al nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive. În aceste cazuri se recomandă ca după fiecare masă să se consume câte o jumătate de gutuie opărită în miere fierbinte.

Gutuile asigură succesul şi în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.

Pe lângă proprietăţile benefice pentru sănătate, gutuia are o aromă deosebită şi este un fruct excelent pentru dulceaţă: