Array

Cum arată primele trenuri de mare viteză care ajung în Hong Kong și de ce sunt atât de controversate

- Advertisement -

De duminică trenurile de mare viteză ajung și în Hong Kong, teritoriu care va fi legat direct de 44 de orașe mari din China, țară a cărei rețea feroviară de mare viteză a depășit 25.000 km. Trenul Hong Kong – Shenzen – Canton a stârnit uriașe controverse, fiindcă într-o parte din super-gara din Hong Kong se va aplica legea mai dură de pe continent și mulți spun că este o încălcare a suveranității teritoriului Hong Kong care are statut special, justiție independentă și o bună parte dintre instituții sunt inspirate din cele britanice.

Teritoriul Hong Kong are doar 1.000 kmp, dar o populație de 7,5 milioane de oameni, fiind unul dinre cele mai aglomerate locuri din lume și printre orașele cu cele mai scumpe locuințe și cele mai mari chirii.

Orașul este celebru pentru mâncarea de o uimitoare diversitate, pentru festivaluri și pentru zgârie-nori, dar sosirea trenurilor chineze de mare viteză scoate la iveală probleme politice care nu au rezolvare clară.

- Advertisement -

În 2010 au început lucrările la linia de mare viteză Guangzhou (Canton) – Shenzen – Hong Kong și acestea au costat peste 10 miliarde de dolari, cu 30% mai mult decât se calculase inițial. Și durata lucrărilor a fost cu trei ani mai mare.

Cei aproape 170 km sunt parcurși în 47 de minute de cele mai rapide trenuri, primele urmând să circule din 23 septembrie. Biletele costă între 16 și 67 de dolari. Vor exista peste 30 de trenuri pe sens în fiecare zi, dar vor circula și trenurile convenționale, care fac două ore și la care prețurile sunt între 15 și 34 de dolari.
Hong Kong va fi acum legat de 44 de orașe din toată China prin uriașa rețea de mare viteză și companiile aeriene au acum un concurent redutabil. Din Hong Kong la Beijing trenurile vor face sub nouă ore, iar biletele costă de la 175 de dolari, de trei ori mai ieftin decât un bilet standard de avion. Pe distanțe mai mici de 800-1.000 km trenurile devin mai avantajoase decât avioanele, mai ales că gările sunt aproape de oraș și scanarea bagajelor și verificarea actelor durează mai puțin la gară, decât la aeroport.

Pe secțiunea de 26 km din Hong Kong viteza maximă este de 200 km/h, în timp ce în China este de 300 km/h.În Hong Kong a fost construită o nouă gară, ultra-modernă, care însă este în centrul controversei, fiindcă o parte din această stație se află sub jurisdicția Chinei continentale și cei care încalcă legile în acea zonă vor fi pedepsiți conform regulilor Chinei continentale, net mai dure decât cele din Hong Kong.

Practic, din 4 septembrie o parte din gara deschisă în districtul West Kowloon din Hong Kong este teritoriu chinez, autoritățile explicând faptul că va fi mai rapid pentru pasageri să treacă de vamă și de controlul documentelor de identitate într-un singur loc.

Însă statutul teritoriului Hong Kong în raport cu China este un subiect fantastic de sensibil.