Array

Cetatea București un loc plin de istorie lasat in paragina la marginea Bucurestiului!!!

- Advertisement -

Cetatea București a fost o lucrare de fortificații permanente construită între 1884-1900, având ca scop realizarea unei linii defensive puternice pentru apărarea capitalei României, orașul București, în cazul unei agresiuni externe.

În anul 1882 guvernul României a adoptat Planul de amenajare genistică a țării elaborat de Statul Major General, care prevedea delimitarea a 5 regiuni în care urmau să fie executate lucrări complexe de amenajare genistică. Planul prevedea ca lucrările să fie realizate în mai multe etape: mai întâi „Cetatea București”, apoi un „cap de pod” pe Siret în zona Mărășești și un „cap de pod” la Cernavodă, urmate de fronturile și bateriile din zonele Galați și Constanța. Pe baza acestui plan au fost realizate și lucrările genistice ale Cetății București.[1]

Cetatea București consta dintr-un sistem de 17 forturi dispuse circular, la o distanță de circa 20 de kilometri de centrul orașului București. Forturile erau prevăzute cu baterii de artilerie de cetate. Un număr de 18 baterii intermediare, împărțite în 3 sectoare, erau dispuse între forturi.

- Advertisement -

O centură de 18 forturi şi 18 baterii intermediare, practic plasate la bătaia maximă a unui tun din acea vreme, la 4 kilometri între forturi”, explică Andrei Berinde, ghid turistic.

Din ansamblul de fortificaţii face parte şi bateria 8-9, care, acum de abia se mai zăreşte din stradă, din cauza buruienilor. Nu a fost folosită niciodată în scopul pentru care a fost ridicată.

„Pe parcursul construcţiei, tehnica militară şi materială de luptă a evoluat. (…) Au apărut proiectilele perfomante, care erau capabile să străpungă betonul armat”, spune Andrei Berinde.

După izbucnirea Primului Război Mondial, cetatea este dezarmată, iar Bucureştiul declarat oraş deschis.

Fortificaţiile abandonate mai sunt vizitate din când în când doar de pasionaţii de istorie.

„Anul ăsta sunt 11 ani de când merg prin forturile astea. Dacă acum 120 de ani se putea să stea cineva aici, se puteau folosi, în mod sigur şi în ziua de azi s-ar găsi o soluţie”, spune un tânăr