Array

Caz inedit! Un avocat iesean a mers la Parchet si a recunoscut totul, cu lux de amanunte! Un judecator i-a facut plangere chiar in sala de judecata!

- Advertisement -

Un avocat iesean s-a ales cu un dosar de toata frumusetea dupa o gafa aparent minora. Pentru ca nu si-a mai platit taxele la Baroul Iasi, acesta a fost trecut pe lista suspendatilor. Desi era trecut pe aceasta lista, care interzice avocatilor sa mai poarte roba si sa intre in sala de judecata pentru a-si reprezenta clientii, Constantin Bacauanu a mers la doua termene intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Iasi.

Presedintele completului de judecata a verificat daca avocatul se regaseste pe lista avocatilor care au dreptul sa pledeze si a observat cu usurinta ca acestuia i-a fost suspendat acest drept.

In acest context, la termenul de judecata care a avut loc in luna martie 2017, i-a facut plangere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi pentru exercitarea fara drept a profesiei.

Procurorii au deschis imediat un dosar penal pentru aceasta infractiune si l-au chemat la audieri pe Constantin Bacauanu pentru a-si prezenta pozitia fata de acuzatia adusa.Inca de la inceput, avocatul a avut o pozitie procesuala cat se poate de corecta si a recunoscut absolut totul. A fost o greseala pe care nu a constientizat-o cu adevarat atunci cand a imbracat roba si a pledat in fata judecatorilor.

- Advertisement -

Mai mult, avocatul a cerut incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei. A fost de acord sa povesteasca cu lux de amanunte tot ce a facut in schimbul incheierii acestui acord de recunoastere. Intelegerea a fost urmatoarea: avocatul recunoaste totul, nu contesta probele stranse si va primi o amenda penala in cuantum de 1.200 lei.

Este un caz singular! Va avea ecou in toata lumea avocaturii din Romania
La inceputul lunii octombrie 2018, procurorii au trimis acest acord de recunoastere pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi. Ieri, judecatorii au parafat acordul si, astfel, povestea s-a terminat destul de repede pentru avocatul Constantin Bacauanu.

„Admite acordul de recunoastere a vinovatiei încheiat la data de 28.09.2018, în dosarul nr.187/P/2017, între Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi si inculpatul Bacauanu Constantin. Condamna pe inculpatul Bacauanu Constantin, cu datele de stare civila mai sus mentionate, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.200 lei, reprezentând 120 zile amenda, suma corespunzatoare unei zile amenda fiind de 10 lei, pentru savârsirea infractiunii exercitare fara drept a unei profesii sau activitati”, se arata in decizia luata ieri de judecatorii de la Curtea de Apel.

„Desi a fost suspendat din functie din septembrie 2016, în lunile ianuarie si martie 2017, Bacauanu Constantin s-a prezentat în fata instantei de judecata, pentru a pleda într-o cauza civila. Instanta de judecata a verificat lista cu avocatii suspendati, a constatat ca este suspendat si a sesizat organele de urmarire penala. În cursul urmaririi penale, Bacauanu Constantin si-a recunoscut fapta si a solicitat încheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei, iar Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi a acceptat aceasta solicitare”, a precizat procurorul Iulian Ispir, purtatorul de cuvant al unitatii de parchet mentionate mai sus.

Este singurul caz de acest gen ajuns pe masa instantelor de judecata. Situatia este inedita pentru ca acuzatul din acest dosar a fost condamnat pentru exercitarea fara drept a profesiei, desi este avocat cu acte in regula. Trebuie mentionat ca statutul avocatului prevede posibilitatea suspendarii in cazul in care nu sunt achitate taxele timp de trei luni.

sursa: www.bzi.ro