Array

Cât crede un student că merită salariu la primul său job. ”Părerea mea”

- Advertisement -

Un sfert dintre patronii români caută să angajeze studenţi, arată un studiu făcut de o companie de recrutare online. Chiar dacă nu ştiu să facă mare lucru, aceştia cer adesea peste 2.000 de lei salariu pe lună.

Bani pe care îi și primesc, pentru că piaţa muncii se confruntă cu o acută criză de personal. În unele cazuri, începătorii câştigă la fel ca angajaţii cu experienţă, iar cei din urmă se simt nedreptăţiţi.

Student: “3.500 – 4.000 de lei. Părerea mea. Atât aş cere şi probabil ei mi-ar oferi mai puţin şi m-aş mulţumi cu atât.”

Student: “Bănuiesc că neavând experienţe de muncă 2.500 de lei nu ar fi o sumă imposibil de câştigat.”

- Advertisement -

Acestea sunt de multe ori aşteptările salariale ale studenţilor aflaţi în faţa unui angajator. Chiar dacă vorbim de vânzări, marketing sau IT, leafa medie cerută variază între 2.000 şi 3.000 de lei, arata un studiu făcut de o companie de recrutare online.Best Jobs: “Nu sunt ieftini, pentru că salariile cresc în România, oamenii au cerinţe tot mai mari. Şi angajatorii nu cred că au de ales. Cred că angajatorii sunt în situaţia să dea cât cere piaţă. Atât de mare e criza.”

Aşa se face că mai bine de jumătate dintre patroni, potrivit aceluiaşi studiu, ajung să plătească un student cu un salariu egal cu cel al unui angajat aflat de mai mult timp în companie.

Riscantă alegere, atrag atenţia specialiştii în resurse umane, pentru că angajatul cu experienţa va fi demotivat.

Oana: “E deschis să primească alte oferte, chiar îşi caută activ şi automat poţi să îl pierzi. Şi chiar dacă nu îl pierzi, fiind demotivat normal că nu o să mai aibă acelaşi randament, aceleaşi rezultate.”

Şcoala nu îi pregăteşte pe studenţi pentru piaţa muncii, se plâng angajatorii, aşa că tot ei trebuie să îi şi pregătească.

Doar 1% dintre angajatori sunt dispuşi să le plătească tinerilor programe pentru continuarea studiilor. Cei mai mulţi, 60%, fac traininguri în cadrul companiei şi doar 16% oferă cursuri mai complexe în afara firmei.

- Advertisement -

Cum restul companiilor, adică aproape un sfert, nu au programe de pregătire, studenţii sunt nevoiţi să fure meserie.