Array

Castelul Corvinilor, învecinat cu viitorul hotel de lux al celui mai bogat parlamentar. Cum arată clădirea aflată de trei ani în şantier

- Advertisement -


Hotelul de lux al familiei parlamentarului Carmen Hărău, construit pe versantul opus al Castelului Corvinilor se află în şantier de trei ani. A schimbat înfăţişarea fostei zone industriale, dar a stârnit şi o mulţime de controverse.

Valea râului Zlaşti şi şoseaua Hunedoara – Cerbăl despart Castelul Corvinilor de viitorul hotel de lux al familiei senatorului Carmen Hărău (PNL), considerată cel mai bogat parlamentar din judeţul Hunedoara. Noul hotel din vecinătatea Castelului Corvinilor se află în construcţie din anul 2015, iar până în prezent au fost realizate fundaţia, parterul, cele două nivele şi mansarda. Clădirea ridicată pe versantul opus al Dealului Sânpetru unde Ioan de Hunedoara şi-a înfiinţat în urmă cu cinci secole legendarul castel, va fi una dintre cele mai moderne din Hunedoara. A stârnit controverse, mulţi localnici considerând nepotrivit locul ales pentru noul hotel, la circa 200 de metri de Castelul Corvinilor, dar şi aspectul avangardist al acestuia în contrast cu aşezarea medievală. Potrivit parlamentarului Carmen Hărău, clădirea este ridicată pe un teren achiziţionat de la un privat, iar la finalizarea investiţiei, hotelul, care va avea o culoare verzui, se va încadra în peisaj şi nu va afecta imaginea monumentului.

Hotel şi restaurant de lux la poalele Castelului Corvinilor O fostă staţie a funicularului minelor de fier din împrejurimile Hunedoarei , câteva construcţii siderurgice şi gara vechii mocăniţe, a cărei cale ferată îngustă a fost dezafectată de un deceniu, se aflau în trecut pe terenul pe care se derulează investiţia. Întrebată de reporterul adevarul.ro despre viitorul hotel, Carmen Hărău s-a arătat rezervată în a oferi detalii.

- Advertisement -

În 2017, tot în vecinătatea monumentului medieval, familia parlamentarului din Hunedoara a inaugurat un restaurant de lux, după ce a achiziţionat şi a renovat o veche clădire folosită în urmă cu un secol ca sediu administrativ al Uzinelor de fier din Hunedoara.

Cele mai vechi mari construcţii industriale din împrejurimile Castelului Corvinilor au apărut la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, o dată cu înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. În anii 1950, sub regimul comunist, castelul era aproape sufocat construcţii siderurgice: de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc şi Ghelari, de linii ferate înguste pe care erau aduse materialele de construcţii din exploatările de talc şi dolomită din Ţinutul Pădurenilor, secţii uzinale, furnale şi coşuri de fum. După 1990, zona industrală din jurul cetăţii medievale s-a prăbuşit treptat. Au fost ecologizate 20 de hectare de teren, pentru a fi transformate într-un parc industrial, iar o parte din restul terenurilor au fost achiziţionate de investitori privaţi, interesaţi de potenţialul turistic al zonei.