Array

Bătaie între clienţii unui supermarket: promoţiile s-au epuizat în câteva secunde

- Advertisement -

Bătaie între clienţii unui supermarket: promoţiile s-au epuizat în câteva secunde

Clienţii s-au îmbrâncit pentru a pune mâna pe una dintre băncuţele de curte aflate la promoţie. În câteva secunde stocul a fost epuizat.

Zeci de oameni s-au înbrâncit pentru a pune mâna pe una dintre băncuţele de curte pe care magazinul Kaufland Mamaia le-a scos la vânzare la preţuri promoţionale. În numai câteva secunde, pachetele cu băncuţele s-au epuizat fiind luate de oameni chiar înainte de a ajunge la raft. Unii dintre cei care se îmbrânceau au solicitat angajaţilor să cheme paza magazinului pentru a potoli spiritele. Băncuţele au fost scoase la vânzare cu preţul de 40 de lei, redus de la 100 de lei. Magazinul Kaufland din Mamaia Nord a fost deschis în luna iunie şi trebuia să funcţioneze pe perioada sezonului estival 2018.

În foarte multe cazuri, redu­cerile anunţate de Black Friday nu au fost reduceri speciale, a declarat preşedin­tele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, aceasta fiind concluzia unei anchete sectoriale privind comerţul electronic. Consiliul Concu­ren­ţei a mai constatat că în cazul a aproximativ 29% din­tre produsele monitorizate, de Black Friday 2017, preţul anunţat ca redus era chiar mai mare decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile.

- Advertisement -

Comercianţii online nu respectă legislaţia în domeniu în cadrul campaniilor de reduceri. Aceasta este concluzia unei anchete sectoriale a Consiliului Concurenţei privind comerţul electronic. „Ce am constatat noi este că preţurile care apar ca fiind reduceri semnificative faţă de preţul uzual nu sunt de fapt reduceri speciale pentru Black Friday. Sunt de multe ori preţuri care erau practicate deja de mai multe luni de comercianţi, deci asta este o situaţie des întâlnită. Legea spune că poţi să afişezi o promoţie dacă e o reducere a preţului pe care l-ai practicat în trecut. Dacă luni întregi ai avut promoţia aia, înseamnă în realitate că ceea ce apare ca promoţie e preţul normal şi nu faci de fapt nici o reducere”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a precizat că instituţia pe care o conduce a trimis un raport în acest sens către Protecţia Consumatorului, care este abilitată legal să verifice respectarea le­gislaţiei, adică modul în care sunt informaţi consumatorii în privinţa preţurilor.

Ancheta autorităţii de concurenţă a remarcat faptul că preţul la care se aplică reducerea (preţul de referinţă, care apare „tăiat”), afişat de comercianţii online, este mai mare decât nivelul prevăzut de lege, pentru aproximativ 80% dintre produsele monitorizate, potrivit unui comunicat al instituţiei. Conform legislaţiei (OG nr. 99/2000), orice comerciant care intenţionează să facă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la un preţ de referinţă, respectiv la cel mai mic preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile.

Mai mult, Consiliul Concurenţei a constatat că în cazul a aproximativ 29% dintre produsele monitorizate de Black Friday 2017, preţul tăiat a fost mai mare chiar decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile.

Astfel, din datele analizate, există un comportament generalizat de nerespectare a normelor legale privind campaniile de reduceri de preţuri. În aceste condiţii, mecanismele de manifestare a concurenţei prin preţ în cadrul promoţiilor sunt distorsionate, percepţia clienţilor cu privire la preţul real (preţul de referinţă) fiind deformată.

„Această practică, de a creşte sau de a menţine artificial preţul de referinţă în cadrul promoţiilor (ex. Black Friday), creează consumatorilor impresia că beneficiază de o reducere mai mare decât este în realitate. De fapt, consumatorii plătesc un preţ apropiat celui din afara campaniei, ceea ce poate constitui o încălcare a le­gislaţiei în domeniu”, a declarat preşedintele Consiliului Concu­renței.

- Advertisement -

Ancheta sectorială a mai reliefat faptul că, în general, mai mult de jumătate din volumul vânzărilor principalilor retaileri este la preţuri promoţionale pe durate lungi de timp (chiar peste 75% din timp), iar preţurile practicate cu ocazia campaniei Black Friday sunt comparabile cu cele din cadrul altor promoţii. Ca urmare, Black Friday se individualizează mai degrabă ca o campanie de volum, decât de reducere a preţurilor.

Consiliul Concurenţei mai susţine că sursa principală a reducerilor de preţuri constă în negocierea unor discounturi importante cu furnizorii. Acest lucru adânceşte şi mai mult barierele existente ­între retailerii mari şi cei cu o poziţie de piaţă nesemnificativă.

În urma anchetei, autoritatea de concurenţă consideră necesară modificarea cadrului legal, astfel încât fiecare magazin online să aibă obligaţia de a afişa, pentru fiecare produs comercializat, informaţii privind evoluţia preţului de referinţă şi a preţului practicat în ultimele 30 de zile.