Array

Barbatul si-a certat cainele vinovat, insa nu se astepta la adorabilul ‹‹te rog sa ma ierti›› de la final

- Advertisement -


Ettore este un Labrador tare simpatic care vrea sa castige bunavointa stapanului sau dupa ce facuse o nazdravanie.

Vinovat fiind, patrupedul pozeaza in victima si incearca din rasputeri sa nu intalneasca privirea stapanului sau. Anthony Federica Granai, proprietarul cainelui, isi priveste patrupedul drept in ochi si il intreaba:

„Ma rogi sa te iert?” Ettore nu rezista insistentelor stapanului sau si dintr-o data se urca in bratele lui punandu-si capul pe pieptul acestuia.

- Advertisement -

Cainele stie ca este vinovat si vrea in acest fel sa isi ceara iertare.

Chiar si atunci cand barbatul repeta „Nu, nu merge asa. Ettore, Ettore, te inseli, nu intelegi ca ai facut o greseala? Nu, nu va merge asa” – cainele insista prin comportamentul sau sa i se accepte scuzele.

Ofensiva plina de farmec a patrupedului ii topeste inima stapanului, care dupa aceasta dovada incontestabila de dragoste si afectiune isi imbratiseaza cainele spunandu-i:

„Bine, facem pace!” Imaginile filmate ne dovedesc faptul ca patrupezii sunt extrem de inteligenti si au o legatura cu totul speciala cu stapanii lor.

Se spune des: cainele este cel mai bun prieten al omului, iar aceasta formula este cunoscuta din cele mai vechi vremuri. In timp, aceasta prietenie a evoluat foarte mult, si cainele este probabil cel maiu iubit animal de companie din lume.

Sa vedem totusi cum a pornit aceasta prietenie dintre om si caine. Cainele a evoluat din lupii salbatici, care in urma cu multe sute de ani, in cautarea hranei au inceput sa-i urmareasca pe vanatori pentru a se hrani cu ramasitele animalelor vanate.

- Advertisement -

Oamenii au preferat sa-i hraneasca si sa-i tina pe langa sate, decat sa-i alunge, si astfel cainii s-au transformat in paznici, in gardieni ai comunitatilor umane.

De-a lungul timpului cainii nu s-au dovedit a fi doar foarte buni paznici si gardieni, ci si niste buni sanitari.

Distrugand micii pradatori din preajma asezarilor umane, si consumand resturile alimentare care, putrezind, ar fi devenit focare de infectie, cainii au ferit satele primitive de raspandirea bolilor cumplite.

In timp, omul devenind constient de inteligenta si devotamentul cainilor a inceput sa-i foloseasca pe acestia, in urma unui antrenament special, in armata si in politie.

Cainii astfel antrenati devin adevarati eroi in misiunile pe care le indeplinesc cu abnegatie. In plus, cainii sunt folositi in ajutarea persoanelor cu handicap fizic, a nevazatorilor, sau in terapia persoanelor cu probleme psihice.

S-a demonstrat stiintific cum ca persoanele bolnave fizic sau psihic au sanse mult mai mari de recuperare daca petrec mare parte din timp in compania animalelor.

In acest sens se folosesc des si cainii special antrenati pentru a petrece timp cu persoane bolave, batrane, cu dizabilitati sau cu probleme psihice.

Cu totii suntem impresionati cand aflam cum cainii salveaza vietile stapanilor lor sau unor necunoscuti. Cainii sunt folositi in acest scop si de catre politie, pentru a salva victimele unor cutremure, surpari de pamant sau inundatii.

- Advertisement -

Cu atat mai impresionant este faptul ca niciodata cainii nu fac nici unul din aceste lucruri pentru recompense materiale sau pentru hrana, ci din iubire pentru om si din dorinta de a-si multumi stapanii sau antrenorii.

Afland atatea despre legatura atat de apropiata dintre caine si om, vei dori cu siguranta sa te apropii si mai mult de cainnele tau.

Cum poti face acest lucru? Incearca sa petreci cat mai mult timp cu el, pentru ca va fi recunoscator.

Poti sa ii dedici mai mult timp pentru ingrijire, perierea blanii, mangaiat, activitati care iti vor face placere si tie, si lui.

Apoi, cu siguranta catelul tau ar aprecia plimbari cat mai lungi, condimentate din timp in timp cu jocuri si exercitii.

Nu uita de sedintele de dresaj, care iti vor face cainele sa te inteleaga mai bine si vor face legatura voastra mai solida.

Cercetătorii de la Universitatea Emory, SUA, au folosit, în premieră mondială, rezonanţa magnetică funcţională pentru vizualiza, în direct, modul în care reacţionează creierele a doi câini la semnalele gestuale ale stăpânilor lor.

Cei doi câini au fost antrenaţi timp de mai multe luni pentru a fi obişnuiţi să intre în scaner şi să stea complet liniştiţi în timpul măsurării activităţii cerebrale. Este pentru prima dată, spun autorii studiului, când este scanat creierul unui câine liber şi aflat în stare de conştienţă.

Primele rezultate arată că un câine este extrem de atent la semnalele stăpânului, iar acestea par să aibă o legătură strânsă cu sistemul de recompensă, o funcţie cu localizări cerebrale precise.

Câinii reacţionau la anumite semne făcute cu mîna, de stăpânii lor; ariile cerebrale asociate cu recompensa se activau la gesturi ce semnificau o răsplată alimentară, dar nu şi la gesturi care nu implicau o asemenea răsplată.

Încă nu se ştie ce fel de emoţii poate simţi un câine, ce fel de limbaj înţelege el şi dacă îşi poate da seama când stăpânul său este fericit sau când este trist. Aceste aspecte vor face obiectul unor studii viitoare.

Specialiştii speră ca, prin cercetările lor, să înţeleagă relaţia dintre câine şi stăpân din punctul de vedere al câinelui şi să deschidă un nou drum în domeniul studierii comunicării interspecifice.

Între câine şi om există o relaţie aparte, veche şi foarte strânsă, iar specialiştii cred că, în felul lor, câinii au avut o contribuţie în evoluţia speciei umane.