Array

Apariţie inedită pe litoralul românesc: meduzele albastre

- Advertisement -


În aceste zile, pe mai multe sectoare de plajă, turiştii au descoperit meduze de culoare albastră. Specialiştii spun că este vorba despre o specie autohtonă, dar că urmează să se facă investigaţii suplimentare.

Meduzele albastre, denumite în mod ştiinţific „Rhizostoma pulmo “, au fost văzute în număr mare pe o plajă din Constanţa, dar şi la Sfântu Gheorghe. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, a chemat specialiştii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa. Aceştia urmează să se pronunţe dacă este vorba despre specia autohtonă sau „Rhizostoma octopus“, care se întâlneşte în alte zone şi care prezintă diferenţe morfologice.

Cercetătorul ştiinţific Adrian Filimon, care s-a deplasat pe teren, spune că este vorba de o specie comună, care îşi face simţită prezenţa mai ales toamna, când apa Mării Negre este mai caldă, spre deosebire de altă specie comună „Aurelia aurita“, care preferă apele reci. Nu doar în Marea Neagră trăiesc meduze albastre, ci şi în alte mări şi oceane. Acestea însă, prezintă unele diferenţe morfologice. Meduzele albastre au unele părţi de această culoare, care le fac foarte atractive. Cu toate acestea, este bine să nu fie atinse , întrucât ele pot elimina o substanţă care poate genera alergii sau pot irita părţile sensibile, cum ar fi zona ochilor.