Array

Anunț NEAȘTEPTAT! Ne-am putea lua ADIO de la banane! Specialiștii fac EFORTURI DISPERATE pentru a le salva

- Advertisement -

Bananele ar putea să dispară din cauza unei boli tropicale devastatoare ce se extinde în culturile din întreaga lume, au avertizat cercetătorii.Cunoscută drept boala „Panama”, această infecție fungică s-a extins deja în Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Australia și America Centrală.

Dacă această infecție va ajunge în America de Sud. cercetătorii avertizează că bananele Cavendish – specia care este cea mai cunoscută, vândută și consumată în întreaga lume, ar putea să dispară.

Bananele Cavendish sunt identice din punct de vedere genetic, ceea ce îi permite bolii Panama să decimeze repede recolte întregi.

Salvarea pentru aceste banana ar putea fi o specie rară de bananier din Madagascar în care cresc banana sălbatice ce sunt imune la boala Panama, dar care au semințe și un gust neplăcut. Specialiștii se grăbesc să creeze un hibrid comestibil între cele două specii. Însă, există doar cinci astfel de copaci.

- Advertisement -

În anii 1950, boala Panama a mai distrus un tip de babană, numit „Gros Michel” („Big Mike”).

Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii și structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale. Bananierul face parte din Familia Musaceae. În lume, bananele ocupă locul patru după orez, grâu și porumb în consumul uman; sunt crescute în 130 de țări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură. Bananele sunt originare din Asia de sud-est.

Marea parte a producătorilor este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală. Deoarece bananele sunt produse în continuu de-a lungul unui an, acestea reprezintă o sursă de hrană importantă în timpul sezonului foametei (acea perioadă a anului când alimentele provenite din recoltarea anteioară s-a terminat, iar cea din anul curent nu este gata de cules). Din aceste motive bananele sunt extrem de importante pentru siguranța alimentației.

În anul 2014, recolta de banane a lumii era estimată la valoarea de 31,4 miliarde de euro, fiind indispensabilă pentru hrana a mai bine de 400 de milioane de persoane.