Array

A taiat un copac si a inceput sa curga SANGE! Ce se afla in interiorul trunchiului cazut la pamant

- Advertisement -

Cand copacii sunt taiati, nu tipa, nu striga si nu sangereaza. Asa sa fie, oare?

In zona de sud a Africii, creste copacul cu lemn de sange a carui seva rosie si densa. Probabil, daca toti copacii ar „sangera” asa, oamenii s-ar gandi de doua ori inainte sa ii taie.
Copacul cu lemn de sange creste in Agola, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Tanzania sau Zambia. E folosit, in mod traditional, ca vopsea si colorant. Unele triburi africane cred ca acest copac are puteri magice si este folosit de vraci pentru a trata diferite boli.

Lemnul sau este foarte cautat de producatorii de mobila, motiv pentru care suprafetele acoperite de astfel de copaci se micsoreaza de la an la an. In unele zone, a fost declarata specie protejata.

Exista copaci care sangereaza la propriu atunci cand sunt taiati. Pterocarpus angolensis este o specie de arbore care creste in centrul si sudul Africii si a carui seva este asemanatoare sangelui.

- Advertisement -

Numit si Kiaat, Mukwa sau Muninga, acesta „sangereaza” ori de cate ori o ramura se rupe, seva ajutand la „cicatrizare” si vindecare, relateaza Amusing Planet.

Seva acestui copac este folosita in mod traditional ca pigment pentru vopsire. Tot in Africa, amestecata cu grasime, aceasta este folosita de localnici pentru fata si trup, ca o masca de infrumusetare.

Se crede chiar ca are proprietati magice, vindecand afectiuni ce tin de sistemul circulator, dar si probleme ale stomacului, ale ochilor, malaria sau herpesul. E de ajutor si femeilor cu sugari, ajutandu-le sa aiba mai mult lapte.