Array

9 lucruri greu de crezut practicate de egiptenii antici

- Advertisement -

Egiptenii antici au fost unii dintre cei mai inteligenti oameni care au existat pe fata pamantului. Acestia au reusit sa fie foarte inventivi iar unele dintre inventiile lor au fost foarte utile si unele dintre ele dupa ce au fost modernizate sunt folosite si astazi.  Este de apreciat faptul ca au reusit sa isi faca viata foarte usoara prin modul in care isi gestionau treburile si prin felul in care aveau grija de sanatatea lor.  Arheologii au reusit sa descopere o multime de lucruri care ne fac sa intelegem ca stramosii nostri erau foarte preocupati de bunul mers al societatii dar mai ales erau interesati de medicina, lucru pe care doreau sa il dezvolte cat mai mult.

 Au extras fierul din meteoriți

Arheologii au găsit margele metalice într-un  mormânt vechi . Aceste mărgele erau unice, deoarece egiptenii au început să gaseasca fier numai 2000 de ani mai târziu. Cum au obținut margele metalice? Răspunsul este ascuns într-un hieroglif care înseamnă fier și poate fi tradus ca „metal din cer”. Margelele erau probabil făcute din material meteorit.

Ei au inventat pasta de dinti.

- Advertisement -

Există mai multe dovezi că egiptenii au produs pastă de dinți începând cu anul 5000 î.Hr. Ei obișnuiau să producă pulbere constând din diferite ingrediente pe care le avea la dispoziție (coajă de ouă și piatră ponce). Dar în zilele noastre nu știm exact cum să folosim o astfel de pastă. Putem doar ghici.

Au folosit antibiotice în tratament.

Deși antibioticele au fost inventate oficial în secolul al XX-lea, medicii din Egiptul antic au folosit plăci de mucegai pentru a  vindeca rănile înfundate. Și astfel de medicamente au funcționat bine.

 Ei au format primul polițist din lume.

Prima forță de poliție din lume a fost formată în perioada Regatului Mijlociu (anii 2050-1800 î.Hr.). Au inclus cei mai loiali războinici și mercenari străini. Poliția egipteană a fost însoțită de câini și maimuțe. Ofițerii au protejat temple și piețe, reprezentanți de vârf și caravane de infractori. Erau la fel ca polițiștii moderni (dar cu maimuțele).

Ei au fost primii care au produs bere.

- Advertisement -

Cei mai mulți dintre noi știu că lucrătorii care au construit piramidele au fost plătiți cu 4-5 litri de bere pe zi. Așadar, putem concluziona că fabricarea a fost la un nivel foarte bun. Egiptenii au fost printre primii care au produs această băutură.

Chirurgii au efectuat operații foarte dificile.

Vechii egipteni aveau cunoștințe medicale precise și unice care să poată fi comparate cu practicile moderne. Oamenii de știință care au examinat mumiile au descoperit urme ale unor operații provocatoare: operații de bypass inimii, transplant de organe și chiar operații plastice. Din nefericire, cunoștințele lor au fost pierdute și nu putem spune ce medicii vechi ar putea să facă acum.

 Au folosit încuietori de ușă.

Blocarea ușilor a fost creată în  Egipt și China, probabil pentru că astfel de dispozitive erau necesare. Lacatele din lemn egiptean au avut un mecanism simplu.

Sală de joacă

Într-o așezare veche din apropierea orașului Cairo, a fost găsită o sală de joacă care se întoarce în  3200 î.H., cu benzi sculptate și bile de diferite mărimi cu găuri pentru degete. Regulile erau diferite, dar jocul era încă recunoscut.

Au tratat ochii.

- Advertisement -

Infecția la ochi a fost o boală comună în rândul egiptenilor. Au folosit diferite metode de tratament (uneori ciudate): uneori au folosit vopsea bactericidă și remedii din … creierul uman.