Array

66 de ani de când SUA i-au închis ușa în nas lui Charlie Chaplin. „Nu m-aș mai întoarce nici dacă Iisus Hristos ar fi președinte”

- Advertisement -

În toamna anului 1952, marele actor Charlie Chaplin, alături de soția lui de la acea vreme și de cei patru copii ai lor, s-au îmbarcat la bordul navei Queen Elizabeth (Regina Elisabeta), pentru a ajunge la Londra, unde urma să aibă loc premiera unui film al său, „Limelight”. Călătorind spre Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, pe 19 septembrie, starul a fost informat că dacă se va întoarce vreodată în SUA, va fi arestat.Procurorul general american James McGranery i-a revocat viza starului, în baza existenței unor suspiciuni că acesta ar avea înclinații comuniste.

McGranery a anunțat atunci că dacă va dori să se întoarcă în SUA, Charlie Chaplin va trebui să se supună unei audieri în care să răspundă la întrebări despre viziunea lui politică.Contextul exilului marelui actor Charlie Chaplin

În prima fază a Războiului Rece, de la sfârșitul anilor 1940 până în anii 1950, în Statele Unite ale Americii nu exista culpă mai gravă decât aceea de a fi suspectat de simpatii comuniste. Teama de comunism, cunoscută și drept „Panica roșie”, a generat o „vânătoare” la nivel național a susținătorilor comunismului.

- Advertisement -

Mulți artiști, muzicieni, scriitori și staruri de cinema din SUA au fost „etichetați” drept „suspectați” de simpatii comuniste. La Hollywood, au fost sute de actori, regizori, scenariști și alți angajați în industria de divertisment cărora li s-a interzis să își mai desfășoare activitatea.

Această „listă neagră” de la Hollywood a conținut și numele lui Charlie Chaplin, care a fost acuzat că ar fi comunist de către senatorul Joseph McCarthy. Ar fi fost întocmit un dosar care ar fi detaliat activități politice subversive ale starului, pe care acesta le-ar fi desfășurat încă din anul 1922.

Charlie Chaplin trăia în SUA de patru decenii atunci când, în 1948, FBI-ul l-a inclus pe acea listă neagră, interzicându-i să mai lucreze. Născut în Regatul Unit, Chaplin nu ceruse cetățenia americană.

Însă, întrebat dacă este membru al Partidului Comunist, Charlie Chaplin a răspuns: „Nu vreau să fac o revoluție. Tot ce îmi doresc este să fac mai multe filme. Aș putea amuza oamenii – așa sper”.Reacția lui Charlie Chaplin după ce SUA i-au închis ușa în nas

Pe 23 septembrie, Charlie Chaplin a ajuns în orașul englez Southampton, iar ulterior, în acea seară, starul a susținut o conferință de presă la Londra. Cu acea ocazie, actorul a respins acuzația că ar fi comunist. El a spus că este „o persoană care vrea ca fiecare om să aibă un acoperiș deasupra capului”.​

După acest episod, Charlie Chaplin a ales să rămână în Europa, spunând că nu s-ar mai întoarce în SUA nici dacă „Iisus Hristos ar fi președinte”. El s-a stabilit în Elveția, unde a locuit până în 1977, când a murit, la vârsta de 88 de ani.

- Advertisement -

Charlie Chaplin a filmat încă două filme în Londra – „A King in New York”, în 1957, și „A Countess from Hong Kong”, în 1967. În ambele filme, protagoniștii sunt refugiați.Totuși, Charlie Chaplin s-a mai întors în SUA, o singură dată, în anul 1972, când a acceptat un premiu Oscar onorific.

În 1973, Charlie Chaplin a mai primit un Oscar, pe care l-a împărțit această distincție cu Ray Rasch și Larry Russell, pentru cea mai bună coloană sonoră, pentru filmul „Limelight” (1952).

MI5 a desfășurat o anchetă în cazul lui Charlie Chaplin, la cererea FBI

La cererea FBI, MI5, agenția britanică de contrainformații și securitate internă, a deschis un dosar cu numele lui Charlie Chaplin. Mai exact, FBI a cerut ca MI5 să cerceteze circumstanțele misterioase ale nașterii starului – la acel moment nu era de găsit niciun document care să ateste nașterea lui în Anglia. MI5 a sugerat că numele real al starului era Israel Thornstein, că ar fi fost născut în Franța și că ar fi fost, de fapt, un rus evreu.

FBI a mai lansat acuzația că Charlie Chaplin ar fi făcut o donație, în 1923, către Partidul Comunist din SUA.

În dosarul deschis de MI5, în 1952, există numeroase articole din ziare, inclusiv din ziarul comunist Daily Worker, care l-a apreciat pe actor, scriind: „Filmele lui au satirizat dictatorii și au ridicat oamenii de rând deasupra bogaților”.

Până la urmă, MI5 nu a găsit dovezi care să sprijine aceste ipoteze ale FBI.