Array

15 animale dispărute în decursul vieţei noastre

- Advertisement -

Odată ce ne-am luat rămas bun de la Lonesome George, ultimul reprezentant al unei subspecii a ţestoasei de Galapagos, în 2012 , face să ne amintim de alte specii din ultimele decenii declarate animale dispărute.

1. Ţestoasa de pe insula Pinta, 2012

Ultimul din specia sa, Singuraticul George (Lonesome George), a murit pe data de 24 iunie 2012 în ţarcul său de la un centru de cercetare. Vârsta sa exactă nu este cunoscută, dar a fost estimat că ar fi avut peste 100 de ani.

- Advertisement -

2. Baiji sau Delfinul chinezesc din fluviul Yangtze, 2006

A fost înscris în lista de animale dispărute în 2006, cu toate acestea în 2007 a fost făcută o înregistrare video a cea ce se pare a fi un delfin Baiji. Specia însă este încă considerată „funcţional dispărută”, cea ce înseamnă că dacă există doar un reprezentat vârstnic din această specie în viaţă, ea în mod normal nu va putea să mai lase urmaşi.

3. Rinocerul Negru Vestic, 2011

Constitue o subspecie de rinocer negru, care a trăit în principal în Camerun. Rinocerul vestic negru a fost victima braconajuului violent, chiar şi după ce a fost declarat specie protejată, în 1930.

- Advertisement -

Oamenii de ştiinţă au căutat careva semne a existenţei speciei în 2006, dar din păcate căutările nu au adus nici un rezultat şi specia a fost oficial declarată dispărută în 2011.

Celalte trei subspecii de rinoceri negri rămase, de asemenea sunt în pericol.

4. Foca-călugăr din Caraibe, 2008

Deşi ultima a fost văzută în viaţă încă în 1952, foca – călugăr din Caraibe a fost declarată oficial ca specie dispărută abea în 2008. Cristofor Columb a înregistrat uciderea a câteva foce din această specie când a ajuns în Caraibe, ele au fost vânate intens în perioada anilor 1700 şi 1800 pentru grăsimea lor, care era folosită pentru lămpi şi maşini.

5. Scoicarul Canarian, 1994

Această pasăre de ţărm a trăit pe insulele Canare de la coasta de vest a Africii, a dispărut din cauza epuizării principalei surse de mâncare şi anume a fructelor de mare. Diminuarea principalei surse de hrană a acestei păsări a fost cauzată de pescuitului comercial.

- Advertisement -

Nu este precis stabilit când au murit ultimele păsări. Supraveghetorii farului local şi pescarii spun că nu a mai fost văzută din 1940, dar sunt informaţii care relatează că ele au mai fost observate prin anii ’80. Totuşi, din anul 1994 a fost oficial declarată dispărută. Doar 4 exemplare împăiate a acestei păsări există astăzi în muzee.

6. Ciocănitoarea – de – Fildeş, 1994

Ciocănitoarea de Fildeş a dispărut ca urmare a distrugerii mediului ei ambiant din mlaştinele regiunii de sud a SUA. Din 1940, când a fost ultima dată observată, nu au mai fost înregistrate semne a existenţei acestei ciocănitoare de-a dreptul excepţionale. De atunci au existat mai multe informaţii precum că ar fi fost observată. Există chiar şi o înregistrare audio din 2002 cu sunetul distinct care îl produce pasărea când ciocăneşte într-un copac, cea ce a declanşat un flux de oameni de ştiinţă şi ornitologi în zonă, dornici să o găsească. Necătând la unele concluzii şi indicii promiţătoare, pasărea încă rămâne oficial în lista de animale dispărute.

7. Vrabia-de-mare-cenusie, 1987

Pasăre a cărei mediu nativ îl constituea coasta de est a Floridei, a dispărut rapid de la stropirea câmpurilor cu DDT şi pierderea habitatului ca rezultat al utilizarii acestuia de către Centrul Spaţial Kennedy NASA. Ultima pasăre cunoscută a murit în în 1987, şi a fost oficial declarată dispărută în 1990.

8. Ursul brun Grizzly mexican, 1964

9. Tigrul javaian, 1994

10. Broasca de Aur, 1989