Array

12 semne pe care corpul le transmite atunci cand consumam prea mult zahăr

- Advertisement -

Majoritatea oamenilor cred că numai diabeticii au nivelul de zahar din sange peste limite. Cu toate acestea, nu este așa. Orice persoană poate suferi de acest lucru și poate să nu observe răul care se face asupra nervilor, vaselor de sânge și a organelor. Majoritatea dintre noi vrem si un mic desert dupa masa, sau daca se poate si intre mese cand luam o gustare daca se poate sa fie ceva cu zahar este perfect. Insa acest lucru ne poate afecta sanatatea daca nu il tinem sub control si nu avem grja cat zahar consumam si cat de des. Este indicat sa reducem consumul de zahar cat mai mult si sa il folosim doar atunci cand simtim nevoia si nu in fiecare zi in cantitati mari.

In acest articol dorim sa va prezentam 12 semne pe care corpul nostru le transmite atunci cand consumam prea mult zahar.

Foamea constanta

Zahărul înalt din sânge împiedică introducerea de glucoză în celule. Ca urmare, organismul nu primește energie și cere mâncare din nou și din nou : este un cerc vicios.

- Advertisement -

Creșterea oboselii

La un nivel ridicat al zahărului din sânge, organismul nu poate stoca și absorbi glucoza în mod corespunzător. Energia este folosită ineficient, iar celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie. Toate acestea conduc la faptul că o persoană se simte adesea obosită fără niciun motiv.

Urinare frecventa

Dacă glicemia este prea mare, rinichii nu pot reabsorbi lichidul. De aceea, organismul, încercând să egalizeze concentrația de glucoză din sânge și din celule, dizolvă sângele cu fluid intracelulare, aducând astfel concentrația de glucoză la normal . Acest lucru duce la  urinare frecventă.

Gură uscată, sete excesivă

Gura uscată și setea puternică sunt răspunsuri la pierderi grave de lichide. Hipotalamusul, care evaluează nivelul de deshidratare și provoacă setea, trimite un  semnal corespunzător creierului. Desigur, nu puteți refuza să beți, dar este mai bine dacă alegeți apă sau ceai fără zahăr.

- Advertisement -

Pierdere în greutate

Cu un nivel ridicat al glucozei, puteți pierde în greutate într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă mesele sunt frecvente și conțin multe calorii. Există mai multe motive pentru aceasta:

  • Pierderile de lichide datorate urinării frecvente conduc la un nivel scăzut al lichidului în întreg corpul și duce la pierderea în greutate.
  • Dacă nivelul insulinei este insuficient pentru metabolismul glucozei, organismul va trece la arderea grasimilor.
  • O cantitate mare de urină la un nivel ridicat de glucoză face ca organismul să cheltuiască mai multe calorii. În acest fel, organismul încearcă să „arunce” excesul de glucoză.

Boli infecțioase

Infecțiile tractului urinar (UTI) și infecțiile cu drojdie pot apărea atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, mult mai des se regăsesc la femeile cu niveluri ridicate de zahăr și diabet. O cantitate mare de zahăr creează un mediu favorabil pentru reproducerea drojdiilor și a bacteriilor.

Piele uscata

Pielea uscată poate fi asociată cu niveluri ridicate de zahăr din sânge din diferite motive:

  • Urinarea excesivă deshidratează organismul într-o asemenea măsură încât pielea începe să se usuce.
  • Problemele de piele  sunt un semn al aterosclerozei – întărirea și îngustarea arterelor și o reducere concomitentă a circulației sângelui – o boală care apare adesea la diabetici.

Dificultăți de concentrare

Nivelurile ridicate de zahăr împiedică intrarea glucozei în celulele creierului, astfel încât creierul întâmpină dificultăți în obținerea energiei. Acest lucru afectează negativ viteza de gândire și de luare a deciziilor.

- Advertisement -

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată este, de asemenea, rezultatul unui efect de deshidratare datorat nivelului ridicat de zahăr din sânge – afectează, de asemenea, celulele ochiului. Ca urmare, ele se deformează și ochiul își pierde capacitatea de a se focaliza în mod corespunzător.

Încetinirea lentă a rănilor și tăieturilor

Acest lucru se întâmplă din cauza unor  leziuni vasculare, ca urmare a nivelurilor ridicate de zahăr. Acest lucru duce la o agravare a circulației sângelui, în special la nivelul membrelor și la o nutriție insuficientă a țesuturilor.

Impotenţă

Dificultăți care mențin o erecție pot apărea, de asemenea, pe fundalul unui nivel ridicat de glucoză din sânge. O erecție sănătoasă necesită nervi sănătoși, un flux sanguin bun și un echilibru adecvat al hormonilor. Cu toate acestea, un exces de zahăr din sânge poate afecta negativ fiecare dintre aceste sisteme.

Iritabilitate

Potrivit  cercetărilor , persoanele cu un nivel ridicat de zahăr sunt mai îngrijorătoare, iritabile și au tendința de  depresie .

Creierul depinde de o aprovizionare egală cu glucoză, iar sarcinile ascuțite ale nivelului său afectează negativ munca sa. Ca urmare, starea noastră de spirit se înrăutățește brusc.

Zaharul afectează, de asemenea, absorbția unui alt nutrient responsabil de starea de spirit: crom. Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge, deoarece insulina, care curăță glucoza din sânge, nu poate funcționa corespunzător fără ea.