Array

Un fermier american si-a extirpat Cancerul de Piele cu un Cuțit. Iată ce a pățit creierul său.

- Advertisement -

Înainte de a incepe trebuie sa precizez că din motive juridice nu am să precizez numele persoanei, asa ca pe parcursul articolului am sa ma folosesc „KC” in locul numelui acestuia.

Acesta este un caz din America, statul Illinois de nord-vest, Ianuarie 2011.

Un barbat ars de soare a descoperit o leziune pe mana sa. Uite ce i s-a intamplat creierului sau.

KC este un domn in varsta de 45 de ani, care s-a prezentat la urgente datorita unui atac de apoplexie de 15 minute. Sotia sa, Jennifer, ii spune asistentei ca acesta a dezvoltat o slabiciune in jumatatea sa stanga a corpului in decursul a cateva zile.

Vedeti voi, KC era un fermier din mediul rural al mijlocului Americii. In fiecare an, acesta era ars de soare pentru mai bine de 3 luni de la lucratul pe camp. Acestuia nu prea i-a pasat prea mult de sanatatea sa deoarece mai toata viata nu a avut probleme. Cu cateva luni inainte a ajunge la urgente fermierul a descoperit o leziune asimetrica si colorata care incepea sa creasca rapid pe pielea de pe mana sa dreapta.

- Advertisement -

Zi dupa zi aceasta crestea tot mai mare, dar fara nici un pic de durere. KC credea ca e cancer, dar o vizita la doctor nu era necesara, asa s-a gandit el. Pe toata durata vietii sale, acesta s-a descurcat singur, mereu avea uneltele sa isi rezolve problemele si in cazul asta cancerul de piele, era ceva ce ar fi putut sa rezolve singur. Zis si facut, acesta a crezut ca a incheiat capitolul, dar dupa ceva timp a inceput sa ii apara o umflatura sub piele in zona subratului. In fiecare dimineata o verifica, simtea o caldura in zona aceea si cum ii batea inima prin ea. Sotia i-a recomandat sa vada un medic, insa acesta a glumit spunandu-i ca el este propriul lui chirurg. Insa dupa o radiografie s-au descoperit ganglioni limfatici hipermetabolici in zona subratului sau.

Treptat acesta incepea sa aibe probleme motorii, dureri de cap insuportabile si membrii familiei au inceput sa observe schimbari in comportamentul lui (de la un om calm si cu picioarele pe pamant acesta a inceput sa devina nervos si agresiv) pana intr-o zi cand in timp ce lucra pe camp acesta s-a prabusit brusc intr-un atac de apoplexie. Imagistica prin rezonanța magnetica a descoperit leziuni dezvoltandu-se la nivelul creierului lui KC. Deoarece nu s-au descoperit infectii, sangerari cerebrale si semne de radiatii asupra creierului sau si pentru ca aceste tumori descoperite nu aveau caracteristicile unei tumori primale, inseamna ca KC nu avea cancer la creier, dar tumorile respective s-au raspandit de la cancer prezent in alte zone ale corpului sau.

Au fost examinate si nodurile limfatice de la nivelul axilei sale, nu erau niste simple umflaturi sub piele ci tumori provenite de la un tip de cancer al pielii, pe baza unui polimer ce da culoare pielii numit melanina. In concluzie acesta a dezvoltat o boala numita metastatic melanoma.

Chiar daca initial acesta a extirpat singur cancerul nu a facut decat sa ii faciliteze raspandirea in corp.

- Advertisement -

Daca la un om sanatos normal nu ai gasi celule ale pielii care sa se dezvolte in creier, atunci cum e posibil ca al sau cancer de piele sa se fi raspandit la creier?

Pentru a nu va plictisi am sa incerc sa rezum asta cat mai scurt.

Cancerul este o boala genetica la baza lui. Genele din organismul nostru sunt coduri pentru proteine dupa care de sunt date formele organismului, dar si semnale pentru celule sa faca lucruri. Proteinele sunt formate din amino acizi care se combina in functie de secventa noastra genetica.

Aceasta secventa poate fi schimbata ca exemplu de catre efecte din exterior precum radiatiile solare. De obicei acestea inofensive sunt rare si se intampla mai putin de 0.01% si se repara singure. Dar cateodata aceste mutatii creaza celule care dau semnal celulelor sa creasca si sa se dezvolte, fara a exista un semnal de oprire. Acestea sunt facute ca sa supravietuiasca in circulatie si sa se deplaseze la diferite parti ale organismului, asa apare cancerul. Deci cancerul este mai mult de o boala genetica, este un pas al evolutiei pentru supravietuirea celulelor, dar avand drept cost viata gazda lor.

Celulele bolnave s-au raspandit in sange si au ajuns pana la nivelul creierului unde au dezvoltat tumoarea.

Dupa 18 luni de la diagnostic 10 % din pacentii cu metastatic melanoma raman in viata.

Chiar daca exista cateva metode de tratare in cazul asta, KC a ajuns prea tarziu pe mana medicilor. La autopsie in creierul sau s-au gasit mase de mutatie V600E, exact aceleas ca cele de la subratul sau drept.