Array

TOP 5 Curiozități despre Vatican

- Advertisement -

Vaticanul are aproximativ 1.000 de locuitori, care locuiesc in statul de 0,44 kmp, dar aici se ascund tot felul de secrete periculoase pe care uneori e mai bine sa nu le stii. Acest mic stat dispune totusi de 160 de reprezentante diplomatice, care se afla in serviciu peste tot in lume.

5. ATM-urile sunt in limba latina

Roma si implicit Vaticanul folosesc moneda Euro ca valuta (EUR, €). Vaticanul apartine grupului format din 23 de state care folosesc Euro ca moneda.
Euroul Vatican este cel mai rar din circulatia intre tarile europene, deci nu-l cheltuiti! Valoreaza mult mai mult decat valoarea lui nominala. Vaticanul este singura tara din lumea unde instructiile ATM sunt in limba latina.

4. Economia Vaticanului

Economia statului include muzeele orasului si posta fiid este alimentata financiar de vanzarea timbrelor, medaliilor, monezilor, vanzarile publicatiilor sale si amintirilor pentru turisti. Standardele de viata ale acelora care locuiesc si muncesc in Vatican sunt asemanatoare oamenilor din Italia.

Statul are insa si propria banca, fiind implicat in afaceri la nivel mondial. Orasul elibereaza propria moneda, insa foloseste si monedele Euro. Orasul are in jur de 2000 de angajati si in fiecare an cumuleaza surplusuri economice sau deficite economice.

- Advertisement -

3. Moartea misterioasa a lui Papa Ioan Paul I

Papa Ioan Paul I a murit in conditii misterioase dupa doar 33 de zile de la alegerea sa. Cine s-a aflat in spatele mortii premature a noului Papa?

Potrivit conspirationistilor, Papa Ioan Paul I a fost ucis de catre conservatori din cauza ca acesta isi bagase prea mult nasul in a depista coruptia care se afla in spatele Bisericii Catolice. Dupa ce Papa Pius IX a reusit cat a fost in fruntea Bisericii Catolice sa dea un decret prin care legea sau taxele nu mai puteau atinge Biserica, iar banii puteau fi distribuiti fara a da socoteala cuiva, membrii conservatori ai bisericii doreau cu orice pret sa mentina aceasta putere deplina. Ca atare, s-au gandit ca cel mai potrivit pentru conducerea Bisericii Catolice este Papa Ioan Paul I pentru ca il puteau controla eficient.

Citește și:  Aceste lanțuri de iarnă germane ar trebui să fie la roțile oricărui șofer

Insa lucrurile nu aveau sa stea asa. La scurt timp dupa numirea in functie, Papa Ioan Paul I a inceput ancheta sa proprie pentru a descoperi si a inlatura coruptia in care erau bagati membrii conservatori ai bisericii in colaborare cu mafia. Conservatorii n-au stat mult pe ganduri si-au pus imediat la punct un plan pentru eliminarea Papei Ioan Paul I. In seara zilei de 28 septembrie 1978, Papa Ioan Paul I avea sa moara, iar langa patul lui a fost gasita o sticluta cu medicamente pentru hipertensiune arteriala.

Nici pana in prezent nu exista un certificat public de deces al papei. Desi legea italiana impune sa se scurga cel putin 24 de ore pana la imbalsamarea unui cadavru, conservatorii s-au asigurat ca Papa a fost imbalsamat in termen de 12 ore. Si cu toate ca procedura de imbalsamare presupune indepartarea sangelui si a organelor interne, cadavrul papei a fost lasat asa cum era. Prin urmare, nimeni nu a avut ocazia sa verifice daca papa fusese sau nu otravit.

2. Vaticanul si tehnologia

- Advertisement -

Si cea mai intima dintre tainele bisericii, spovedania, a intrat in era digitala. Vaticanul a aprobat o aplicatie pentru telefoanele iPhone si tabletele iPad, menita sa-i ajute pe catolicii practicanti sa-si gestioneze mai bine pacatele. Fara sa se substituie spovedaniei propriu-zise, aplicatia il ajuta pe utilizator sa stie mai bine ce este un pacat, cum si cand l-a comis.

In plus, ghidul de spovedanie il ajuta pe utilizator sa-si faca un examen de constiinta crestina pe baza virstei, a sexului sau a statutului social. Aplicatia pentru pacatosii care se spovedesc poate fi descarcata contra sumei de doi dolari. Este primul software de acest gen aparut dupa ce papa a incurajat crestinii, in special tinerii, sa foloseasca mijloacele erei digitale in credinta lor.

Vaticanul are canal pe YouTube

Vaticanul a lansat chiar si un canal propriu pe YouTube ce va oferi clipuri video din activitatea Papei. Pentru moment canalul are sapte limbi. In fiecare zi ar urma sa apara cate unu sau doua clipuri la adresa YouTube.com/Vatican. Intr-o alegere nu tocmai inspirata, clipurile video oferite de Vatican nu pot fi inserate in paginile altor situri. Conform pr. Federico Lombardi, director al biroului de presa al Vaticanului, Sfantul Parinte este primul care sprijina aceasta initiativa.

1. Exorcizarea

Exorcistul-sef al Vaticanului i-a multumit Papei Benedict al XVI-lea, pentru ca a deschis calea exorcismelor, nu doar pentru cei posedati de diavol, ci si pentru cei chinuiti de el.

- Advertisement -

 

„BENEDICT A TINUT O AUDIENTA CU EXORCISTI DIN INTREAGA LUME SI NE-A BINEVENIT CU CUVINTE DE MARE, MARE INCURAJARE”. […]

„EL A CONTINUAT SA NE INCURAJEZE. PAPA A FACUT MULTE PENTRU A REVIZUI PROCEDURILE… SI NE-A DAT RUGACIUNI PUTERNICE CARE SERVESC EXORCIZARII”, A SPUS GABRIEL AMORTH, CAREE SE LUPTA CU DIAVOLUL PENTRU DIOCEZA ROMA DE 27 DE ANI, INTR-UN INTERVIU ACORDAT CANALULUI ITALIAN RELIGIOS TV2000, POTRIVIT FRANCE24.