Array

Se aude, Jandarmeria Romana? Politistii din Franta si-au dat jos castile, solidarizandu-se cu protestatarii

- Advertisement -

Numerosi reprezentanti ai PSD au profitat de protestele din Franta pentru a lua din nou apararea jandarmilor care au actionat violent in data de 10 august si pentru a-i ataca pe liderii europeni care au condamnat represiunea din Piata Victoriei. Insa interventia fortelor de ordine din Franta este departe de a fi asemanatoare cu violentele din 10 august.

La Bordeaux, de exemplu, politistii trimisi sa elibereze un drum de acces de protestatari s-au solidarizat in schimb cu acestia, scotandu-si castile in uralele multimii. Imaginile au devenit virale in scurt timp.

In acelasi timp, in Romania, numerosi reprezentanti ai PSD au tinut sa acuze liderii UE de „ipocrizie” pentru ca au sanctionat givernul de la Bucuresti pentru modul vilent in care au interventi jandarmii in 10 august. Insa, inca o data, este o mare diferenta intre modul in care au intervenit fortele de ordine din Franta si cel in care au actionat jandarmii in Piata Victoriei.

„Am pierdut aproape 5 minute sa gasesc date despre protestul din Franta, timp pe care unii nu au chef sa il aloce informarii si o dau inainte cu ‘si acolo jandarmii bat protestatari’.

- Advertisement -

Ca tot le plac unora comparatiile:

1. In Franta, politia a chestionat 300 de protestatari agresivi/agitatori si i-a retinut pe 150 dintre ei, extragandu-i dintre protestatarii pasnici. Cati au fost retinuti la noi? Aud?
2. S-a dat cu gaze lacrimogene izolat, cand s-a incercat patrunderea in palatul presedintelui si pentru a debloca unele artere importante. Nu au dat cu gaz aiurea, in multime. Nu au evacuat oamenii fortat, nu i-au fugarit cu gaze sau bastoane pe cei pasnici.
3. Ultima, si cea mai faina: in Franta, nu doar ca nu i-au evacuat fortat, ci i-au lasat sa protesteze peste noapte. In jur de 1200 de protestatari pasnici au ramas peste noapte in Paris, iar politia le-a oferit protectie.

Protectie, stiti cum vine asta? Adica jandarmeria si politia nu apara doar institutiile, ci si dreptul oamenilor de a protesta pasnic. Da. Fix ca la noi”, a explicat Alexandra Halma pe Facebook.

Senatorul PSD Serban Nicolae a afirmat ironic, intr-o postare pe Facebook, referindu-se la protestele din Franta, ca este sigur ca Parlamentul European va reactiona in regim de urgenta si va adopta o rezolutie dura, concluzia sa fiind ca Europa nu are doar mai multe viteze, ci si multiple standarde, multa ipocrizie, multa aroganta si multa nesimtire.

„Proteste? Sute de mii (reali!) in strada? Gaze? Victime? Sunt sigur ca Parlamentul European va reactiona in regim de urgenta si va adopta o rezolutie dura. Parchetul General al Curtii de Casatie a Frantei va declansa o ancheta impotriva fortelor de ordine. Nu? Jean Claude, Franz, Manfred, nimic? Facem “ciocu’ mic” ca la coruptia (zice GRECO) la nivel inalt din Franta, ca la coruptia (plus spalare de bani si finantarea terorismului!) de la ING, ori ca la coruptia (globalizata, sa ajunga la toata lumea) de la Siemens-ul lucrului bine facut?”, comenteaza pe Facebook senatorul social-democrat.

Concluzia sa este ca Europa nu are doar mai multe viteze, ci si multiple standarde.

- Advertisement -

„Nu, Europa nu are doar mai multe viteze. Are si multiple standarde. Are si multa ipocrizie. Multa aroganta. Multa nesimtire. Din pacate, cozi de topor si caractere de limacsi… mai mult pe la noi”, conchide Serban Nicolae.

Peste 400 de persoane au fost ranite, dintre care 14 grav, la protestele organizate incepand de sambata dimineata in Franta fata de cresterea taxelor si de scaderea puterii de cumparare.

sursa: www.aktual24.ro