Array

Patronii de la munte nu găsesc ospătari, deși promit salarii de 1.000 de euro pe lună! Ce trebuie să faci să te angajezi:

- Advertisement -

Iarna îi va prinde nepregătiţi pe hotelierii de la munte, care duc o lipsă acută de angajaţi. Unii patroni au ajuns să servească ei clienţii. Ar angaja inclusiv persoane fără experienţă, oferă cazare şi decontează transportul, dar tot nu găsesc doritori.

Câştigurile pot ajunge la 1.000 de euro în cazul ospătarilor şi chiar de două ori mai mult pentru monitorii de schi.

Pentru sezonul de iarnă, în Poiana Braşov şi pe Valea Prahovei, unii hotelieri ar avea nevoie să angajeze cu 50% mai multe persoane decât în alte perioade. Cel mai mare deficit îl au la ospătari şi bucătari, dar joburi libere sunt şi în spa-uri şi locuri de joacă pentru copii.Gabriel Roșca, reprezentant hotel: “Avem ospătar care câştigă 1.000 euro pe lună.”

Angajaţii beneficiază de masă gratuită.

- Advertisement -

Un alt hotel ar mai avea nevoie de șase angajaţi în restaurant. Cum puţini tineri se mai specializează în domeniu, angajatorii au inclusiv un program de pregătire pentru începători, timp în care aceştia sunt plătiţi.
Aici sunt primiţi şi oameni şi fără experienţă. La început sunt ajutaţi de către angajaţii mai vechi, însă dacă îşi dau interesul după o lună pot ajunge să fie mâna dreaptă a bucătarilor.

Paula Constantinescu, şef de restaurant: ″Îi acceptăm aşa cum sunt, cu bune şi cu rele, ca alţii nu găsim.”

Claudiu Ene, managerul complexului: “Decontam transportul, pentru persoanele care nu sunt din Braşov oferim cazare”.Angajată de șapte ani într-un hotel, doamna Valeria spune că are permanent colegi noi. Cei mai mulţi pleacă după ce-şi găsesc de lucru în străinătate.

Valeria Rotaru, angajată a unui hotel: “Primim două mese pe zi, mic dejun şi prânzul, tichete de masă, salariul destul de bun”.
În acest context, clienţii se plâng de lipsa de profesionalism a angajaţilor din turism.
Daniel Colceru, turist: “Lipsa de amabilitate, proasta dispoziţie a chelnerilor”.

În Sinaia, patronul unor fast food-uri serveşte chiar el la tejghea alături de soţia lui, în timp ce soacra lucrează de zor în bucătărie. Într-o lună, doar un om a sunat să întrebe de job, dar nu a mai venit la interviu. Salariul porneşte de la 1.500 lei, la care se adăugă prime şi bonuri de masă.Iulian Dobre, proprietar fast food: ″În ultima perioadă m-am lovit de mulţi oameni care percep lucrul acesta în piaţă: ‘dacă îmi dai cu 100 de lei mai mult ca la vecinul vin la tine’”

Şi monitorii de schi sunt greu de găsit în prag de iarnă. Trebuie să fie buni schiori, dar şi buni pedagogi şi să dea dovadă de multă răbdare cu copiii. Într-o lună bună, un instructor de schi câştigă peste 2.000 de euro, în condiţiile în care, în Austria, de exemplu, sunt plătiţi cu 1.500 de euro pe lună.