Array

„Noi nu vrem rate la bancă și facturi!”. Doi români și-au făcut o casă simplă și tradițională cu doar 3.500 de euro

- Advertisement -

Doi actori români care nu au vrut să plătească rate la banca o mare parte din viaţă au reuşit să îşi construiască o casă tradiţională simplă, la preţ de maşină veche.

Ciprian Ciuciu-Pitz este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea. Soţia să, Melu, joacă la Teatrul Maghiar. În doi ani – cu sprijinul rudelor şi prietenilor – ei au reuşit să ridică o casă cu ziduri din baloţi de paie.

“Nu am avut o suma de bani pregătită. Nu am pornit la drum cu ideea de a face un credit şi de a avea bani pregătiţi, ci am pornit cu ce putem, cu ce avem şi am luat-o din aproape înaproape, astfel încât a ajuns să ne coste 2 ani şi aproximativ 3.500 de euro”, spune Ciprian pentru adevărul.ro.

- Advertisement -

Fundaţia casei este de beton. În rest, tinerii au folosit în mare parte materiale naturale, cum sunt paiele, lemnul sau lutul. Casă are structura de lemn şi pereţii din baloţi de paie. Principalele camere sunt livingul de la parter şi dormitorul din mansardă. Tot la parter este şi baia. Acoperişul ţuguiat se termină cu un luminator făcut pe comandă. Prin el, noaptea, cei doi pot admira cerul înstelat.

Curentul şi-l produc singuri, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. ” Încercăm să folosim cât de mult şi apă de ploaie pe care o colectăm, urmând să o şi filtrăm”, adaugă Ciprian.

Această casă este însă doar primul pas din planul celor doi. Vor să ridice pe pământul cumpărat un adevărat complex, cu case din cob, din buşteni, din cauciucuri, din saci de pământ.

“Vrem să clădim o casă de tip Earthship, din cauciuri, altă din segmenti de buşteni şi încă una din saci de pământ. Vom organiza workshop-uri, astfel încât oamenii să vadă practic cum pot construi ecologic. Totodată, dorim să ne oferim propria hrană, la parametri cât mai mari. Vrem să mai facem o grădina, o seră săpată în pământ, un turn, un lac”, încheie actorul.