Array

Locul care arde inca din anul 1971!! Acesta a fost numit „Poarta Iadului pe Pământ” !!

- Advertisement -

Derweze (în limba turkmenă însemnând Poarta, rus:Дарваза, translit.:Darvaza) este un sat în Provincia Ahal, Turkmenistan cu o populație de 350 locuitori situat în mijlocul deșertului Karakum la 260 km nord de orașul Așgabat. Locuitorii satului Derweze aparțin tribului seminomad turkmen Teke.

În fierbintele deşert Karakum, din Turkmenistan, cele aproape 350 de persoane ale satului Derweze cred că asupra lor tronează un blestem. În satul lor arde neîncetat timp de 40 de ani un crater cu diametrul de 70 de metri. Groapa se vede de la kilometri depărtare şi este o curiozitate chiar şi pentru oamenii de ştiinţă.

Împrejurimile satului Derweze sunt bogate în gaze naturale. În anul 1970 geologii sovietici au forat în sol pentru a exploata zăcămintele de gaz, în schimb în mod accidental s-a perforat într-o cavitate subterană care sub greutatea sondei a cedat lăsând în urmă o groapă imensă. Pentru a evita o eventuală explozie sau o poluare de mari dimensiuni a aerului s-a hotărât incendierea gazelor care erau emanate de puț crezând că acestea vor arde în jur de câteva săptămâni dar acestea ard din 1970 fără întrerupere până azi. Localnicii turkmeni au numit această cavernă arzând Poarta Iadului. În aprilie 2012, Gurbangulî Berdîmuhamedov a ordonat ca acest crater să fie acoperit, însă aceasta nu s-a întâmplat încă.

- Advertisement -

„Poarta Iadului” nu este o minune a naturii, ci este cauza unui accident industrial. În 1971, o sondă de forare a ruşilor a intrat din greşeală într-o pungă de gaz natural aflată sub pământ. Acest lucru a dus la prăbuşirea pământului şi la formarea acestui crater uriaş. Odata cu prăbuşirea pământului a fost înghiţită şi sonda de forare. Pentru că fusese perforată o pungă de gaze, un fum otrăvitor a început să iasă din crater, îngrijorându-i pe specialişti.

Pentru a pune capăt problemei şi a evita o catastrofă naturală, ruşii au dat foc craterului, însă focul nu s-a oprit de atunci. Timp de 40 de ani arde neîntrerupt. Deşi nu se ştiu prea multe lucruri despre sonda de forare, se pare că aceasta s-ar afla încă pe fundul gropii.