Array

Julia Sauter a intrat în ISTORIA patinajului artistic românesc! Prestația de la Europene i-a cucerit pe toți: „România este norocoasă să o aibă. O patinatoare atât de frumoasă, de expresivă”

- Advertisement -

Julia Sauter (21 de ani) a terminat pe locul 14 în finala Campionatelor Europene de patinaj artistic de la Minsk, Belarus. Este cea mai bună performanță din istoria patinajului feminin din România.

În vârstă de 21 de ani, Julia patinează de când se știe. În primii 15 ani ai vieții a făcut-o sperând să reprezinte țara natală, Germania, însă din fericire pentru noi compatrioții ei nu au selecționat-o. A căutat o soluție pentru a putea continua cariera la nivel înalt și destinul i-a surâs. Dragostea pentru patinaj și marea încredere pe care o avea în antrenorul ei, multiplul campion român Marius Negrea, a făcut-o să accepte propunerea de a reprezenta țara noastră în competițiile internaționale. O face de trei ani, iar miercuri ea s-a calificat cu al 14-lea rezultat în finala probei feminine de la Campionatele Europene de la Minsk.

- Advertisement -

Simpla prezență între cele mai valoroase 24 de patinatoare ale continentului este o performanță pentru patinajul artistic românesc, deoarece de 11 ani nu am mai avut o reprezentantă în finală. Coincidență sau nu, acel ”ultim mohican” a fost Roxana Luca, în prezent coregraful Juliei. Aceasta a ocupat locul 22 în 2008, dar în 2005 ea a reușit cea mai bună performanță românească în întrecerea feminină, terminând concursul pe locul 15. Acel an, 2005, a fost unul foarte bun pentru români, în întrecerea masculină Gheorghe Chiper terminând pe locul 8. Aceea a rămas cea mai bună poziție ocupată de un compatriot la un European.

Julia e născută in Germania, dar are dublă cetățenie (germană și română).

Ea a fost a 14-a în programul scurt, cu 54,29 de puncte. Astăzi, în programul liber, a avut o prestație spectaculoasă, care a dus-o spre un total de 153,15 puncte.

Julia i-a lăsat fără cuvinte pe specialiștii „Inside Skating”: „Suntem foarte, foarte mândri de Julia Sauter! România este norocoasă să o aibă. O patinatoare atât de frumoasă, de expresivă, cu mult spațiu de progres. A fost o competiție excelentă pentru Julia și pentru staff-ul ei”.

Precedentul record era deținut de Roxana Luca, locul 15, în 2005. Cele două au colaborat la actuala ediție a Europenelor, Roxana fiind cea care a pus în cenă programul din finală.