Array

Hoții conduc, oamenii cinstiți sunt concediați. Doi padurari, dati afara pentru ca au sesizat furturile de lemne

- Advertisement -

Doi padurari din cadrul Ocolului Silvic Pestisani au fost mutati la alt canton si se confrunta cu perspectiva de a fi dati afara dupa ce au sesizat un caz de furt de lemne in care este implicat un important afacerist local, Valentin „Valu” Mucenic.

Padurarii au descoperit ca intr-un canton in care firma omului de afaceri Valu Mucenic exploateaza legal lemne, „cineva” a folosit o marca falsa pentru a putea taia ilegal zeci de arbori pe langa cei doborati cu acte in regula. Dezvaluirea respectiva face obiectul unei anchete penale, dar si a unei decizii a conducerii Obstii Pestisani, care ii poate lasa pe cei doi pe drumuri, informeaza Pandurul.

Gheorge Popescu este padurarul care a sesizat inca de acum o luna ca intr-una din padurile pe care o are in administrare au fost taiati peste 20 de arbori cu diametru de aproape un metru fara sa fi fost marcati legal. Pe cioatele ramase sunt aplicate urmele unei marci false, care incearca sa o imite pe cea a padurarilor. Cei care au aplicat-o au mizat pe faptul ca vine iarna, se acopera urmele si nimeni nu mai e interesat de problema respectiva.

Padurarul de canton si inca un coleg de-al lui au sesizat insa luni Politia, care a deplasat in zona o echipa pentru a strange probe. „S-a ajuns la o stare conflictuala de circa o luna dupa o serie de nereguli constatate in teren, pe fondul suspiciunilor aplicarii de marci contrafacute pentru a se taia arborii nemarcati. Am anuntat seful de ocol pentru a lua masurile legale in astfel de situatii. Masurile sunt insa intarziate”, afirma padurarul Popescu.

- Advertisement -

Acesta spune ca pe 16 noiembrie a fost infiintata o comisie, dar inventarierea a fost haotica. „Din verificarile facute de comisia care a fost in teren s-au constatat 23 de cioate pe care e aplicata cu suspiciuni evidente o marca contrafacuta. Acum ni s-a adus la cunostinta ca seful de ocol a decis, abuziv si presat de cei din conducerea obstii, pentru a musamaliza totul, sa ne roteasca pe toti padurarii obstii. S-a dat o decizie de a fi rotiti din cantoanele in care suntem, iar eu si colegul meu a trebuit sa predam cantoanele de care ne-am ocupat si sa preluam altele, de cel mult 40 de hectare. Se urmareste sa fim dati afara pentru ca la asemenea suprafete nu poate nici un padurar sa fie in functie”, afirma Popescu.

Celalalt padurar care e la un pas de a deveni somer este Cristi Plai. Acesta spune ca la o suprafata de 40 de hectare cat i s-a dat acum in administrare se asteapta din zi in zi sa i se comunice ca suprafata respectiva este prea mica si ca nu mai e nevoie de el in cadrul Ocolului Silvic.

Padurarul pune totul pe seama descoperirii facute in munte in privinta marcii false aplicate pe arborii taiati ilegal, afacerea fiind generatoare de mari sume de bani intr-un timp extrem de scurt. „Colegul a descoperit cazul cu marcile false. Avem poze, sunt prezentate si celor de la Obste. Firma care taie lemnele acolo a mai avut probleme si in trecut, s-a mutat de la Tismana la Pestisani. A venit sa distruga padurile si aici.

Eu si colegul am luat primele masuri cand am descoperit marcile false, iar seful de ocol i-a strans mana colegului meu, spunand ca va sesiza Politia, ceea ce nu a mai facut. Seful de ocol, la presiunea presedintelui Obstii, Ion Poenaru, cel care face, de fapt, tot jocul cu mafia organizata de aici, a spus ca nu sunt atributiile noastre, ca Politia trebuie sa faca cercetarile. A format o comisie la nivel de ocol si nu ne-a prezentat si noua documentele. Acum ne asteptam ca in orice zi sa ne spuna ca nu mai e nevoie de noi pentru ca, de fapt, asta s-a urmarit”, afirma Plai.

Presedintele Obstii Pestisani, Ion Poenaru, spune ca padurarii ar trebui sa fie incantati ca au in administrare o suprafata mai mica de padure. Asta inseamna ca muncesc mai putin pe aceiasi bani pe care ii castigau inainte.

Poenaru neaga ca ar fi facut presiuni pentru debarasarea de cei doi si sustine ca, din cate cunoaste el, nu ar fi fot arbori taiati legal in padurile obstii. „In legatura cu sesizarea facuta de sustragere a unor lemne si de folosire a unei marci care se pare ca nu e a Ocolului Silvic, organele de ancheta au fost in punctul numit Piva, au investigat, s-au facut fotografii si e dosar la organele de ancheta. Nu pot sa spun eu daca e falsa marca, cine a facut acest lucru, pentru ca nu sunt organ de ancheta. Nu a fost dat nici un padurar afara.

- Advertisement -

Sunt in continuare angajati, raman cu acelasi salariu, s-a facut doar o rotire pe cantoane. Trebuie sa ne bucuram daca venim de la o suprafata mai mare la una mai mica. Nu e nici un impediment, zic eu, dar nu ca vor fi dati afara”, afirma Poenaru.

Seful Ocolului Silvic, Damian Clenciu, cel care initial i-a felicitat pe padurari pentru descoperirea marcii false, are acum o alta atitudine fata de acestia.

Le transmite transant ca nu exclude reducerile de personal in perioada urmatoare daca Obstea de care apartine Ocolul Silvic nu va finanta activitatea la nivelul de pana acum.

sursa: loon.ro