Array

Garda Forestieră Brașov a amendat compania Holzindustrie Schweighofer și a dispus confiscare a sute de metri cub de lemn

- Advertisement -

Garda Forestieră Brașov a efectuat un cotrol la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care are o fabrică de prelucrarea lemnului la Reci, unde a găsit mai multe nereguli.

Cristian Vasilica Ignat
Cristian Vasilica Ignat

În urma raportului rezultat cu ocazia unor verificari privind receptionarea materialelor lemnoase care ajung în fabrică, Garda Forestieră Brașov a dispus ca măsuri amendarea companiei cu 10.000 de lei și confiscarea a 513 metri cubi de bușteni de esență rășinoase, care nu avea proveniență legală, valoarea lemnului fiind de 171.022,14 lei, a declarat pentru newsbv.ro Cristian Vasilica Ignat (foto), inspector sef Garda Forestiera Brasov, care are în raza de competență teritorială judetele Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș.

De cealaltă parte, reprezentanții Holzindustrie Schweighofer pretind că este vorba despre lacune legislative, ce creează o „situație absurdă”, în condițiile în care „procesatorul măsoară materialele lemnoase recepționate cu mijloace mai precise decât ale furnizorului”.

„Aceste instrumente oferă rezultate mult mai precise legate de volume decât măsurătorile manuale făcute de furnizori în pădure. Acestea din urmă sunt imprecise (dar legale) și sunt consemnate în documentația de transport. Existența discrepanțelor de măsurare în utilizarea diferitelor metode și instrumente este normală și corectă, așa cum reiese din studiile științifice efectuate și din practica internațională.

- Advertisement -

Holzindustrie Schweighofer, prin urmare, își menține opinia conform căreia mijloacele de măsurare aprobate de către Asociația de Standardizare din România și certificate metrologic măsoară corect, iar abaterile nu pot fi sancționate. (…) Buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu clupa forestieră, și la destinația finală, cu echipament electronic. În urma acestor două măsurători, rezultă diferențe de volum, uneori în afara limitelor de toleranță admise de reglementările în vigoare. Rezultă astfel cantități de lemn «în afara sistemului» care, chiar dacă sunt declarate autorităților, pun agentul economic în situația absurdă de a fi sancționat”, spun cei de la Holzindustrie Schweighofer, citați de Covasna Media.