Array

Cleopatra, 5 lucruri mai puțin cunoscute despre regina Egiptului Antic

- Advertisement -

Cleopatra a fost una dintre cele mai fascinante femei care a trăit pe Terra. A condus Egiptul Antic cu o mână de fier și a încheiat alianțe militare cu cei mai puternici bărbați din timpurile ei. Istoria a construit un mit în jurul Cleopatrei și în ziua de astăzi există foarte multe lucruri necunoscute despre această femeie de fier a Egiptului Antic.

1. Nu avea origini egiptene dar inima da
Unul dintre cele mai fascinante lucruri mai puțin cunoscute despre Cleopatra este că nu avea origini egiptene. Cleopatra a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea. Cleopatra și Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedonene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deși Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învățat limba egipteană.

Pentru a-și spori influența asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni și fiică a zeiței Isis. La scurt timp, Cleopatra a avut neînțelegeri atât cu fratele cât și cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un război civil. Cu toate acestea, Cleoptara a trăit pentru Egiptul Antic și a fost idolatrizată de popor.

- Advertisement -

2. Nu era chiar atât de frumoasă
Unul dintre cele mai mari mituri, care planează în jurul Cleopatrei, a fost frumusețea sa. Acest aspect este unul discutabil pentru că cărțile de istorie sugerează că această femeie a fost extrem de deșteaptă și mai puțin frumoasă. Ideea că a fost foarte frumoasă a fost indusă de industria filmului de la Hollywood, iar percepția generală a rămas întocmai.

Mai mult de atât, propaganda romană făcută la vremea respectivă s-a îndreptat împotriva Cleopatrei. Era prezentată precum o femeie de moravuri ușoare, care își folosea arma seducției pe cei mai influenți bărbați ai Romei, pentru a-și urmări propriile interese. Probabil că de aici s-a născut ideea că era foarte frumoasă.

Revenind la inteligența sa, cărțile străvechi o descriu precum o femeie incredibil de deșteaptă. Textele antice susțin că a studiat la celebra Bibliotecă din Alexandria și putea să vorbească nu mai puțin de 9 limbi. Acest aspect era unul incredibil pentru vremea respectivă și i-a conferit un statut important în viața politică.

A fost Cleopatra frumoasă sau nu? Monezile străvechi, pe care erau sculptate chipul Cleopatrei, pot vorbi de la sine. Ea avea trăsături bărbătești, o bărbie ascuțită și un nas cârn. Unii istorici susțin că nu era deloc frumoasă din cauza acestor trăsături, dar de partea cealaltă, circulă și ideea că aceste trăsături erau în mod intenționat imprimate pe monezile vechi, pentru a-i intimida adversarii Cleopatrei.

3. Cleopatra și Marcus Antonius aveau propriul club de consumatori de alcool

- Advertisement -

Cleopatra și-a început celebra poveste de dragoste cu generalul roman Marcus Antonius în anul 41 î.e.n. Relația lor avea o componentă politică.

Ea avea nevoie de Marcus Antonius pentru a-și apăra coroana și pentru a menține independența Egiptului. Iar el avea nevoie de acces la bogățiile și resursele Egiptului.

Dar, pe lângă asta, ei se simțeau foarte bine unul în compania celuilalt. Potrivit surselor antice, cei doi și-au petrecut vara dintre anii 41 și 40 î.e.n. ducând o viață de plăceri și excese în Egipt.

Și-au înființat propriul lor cerc de hedoniști consumatori de alcool. Grupul ținea ospețe nocturne și banchete unde se bea mult vin. Membrii grupului luau uneori parte la jocuri și concursuri elaborate.

Una dintre activitățile preferate ale cuplului era să se plimbe pe străzile Alexandriei deghizați și să le joace feste trecătorilor.

4. Seducția o armă cu două tăișuri
Cleopatra a apelat de nenumărate ori la seducție pentru a-și proteja poporul. Ea l-a sedus pe Marc Antoniu în vara anului 40 î. Hr.. Zvonurile susțin că în acea vară Celopatra și Marc Antoniu s-au iubit foarte mult și dragostea lor era atât de mare încât organizau cluburi unde se bea alcool zile în șir.

Revenind la seducție, atunci când s-a petrecut cel de-al doilea război civil și Cleopatra și Marc Antoniu l-au pierdut în fața lui Octavian, aceasta a apelat la toate metodele pentru a-și menține poziția. Textele străvechi susțin că regina învinsă a încercat prin toate metodele să-l cucerească pe Octavian, dar acestea cunoscându-i metehnele nu a cedat avansurilor ei.

- Advertisement -

5. E posibil să nu fi murit de pe urma unei mușcături de șarpe

Cleopatra și Marcus Antonius s-au sinucis în 30 î.e.n., după ce forțele lui Octavian i-au urmărit până în Alexandria. Se spune că Marcus Antonius s-a înjunghiat mortal în stomac.

Metoda de sinucidere a Cleopatrei este mai puțin sigură. Legenda spune că ea a murit după ce a stârnit o aspidă să o muște de braț. Termenul de „aspidă” se referă cel mai probabil la o viperă sau la o cobră egipteană. Cronicarul antic Plutarh recunoaște că „nimeni nu știe ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”.

Cronicarul spune că se știa că Cleopatra păstra o otravă mortală într-unul dintre pieptenii ei de păr. Istoricul Strabo spune că se poate ca ea să-și fi aplicat un „unguent” mortal. În ziua de azi, mulți savanți cred că ea a folosit un ac înmuiat într-o toxină puternică, cum ar fi veninul de șarpe sau altă substanță toxică.