Array

Cateva curiozități despre porumbei, cele mai hulite păsări din oraș

- Advertisement -

Porumbeii sunt animale complexe şi extrem de inteligente. Sunt unele dintre puţinele specii de necuvântătoare care reuşesc să treacă testul oglinzii – testul recunoaşterii de sine.

Dar aceasta este doar una dintre curiozităţile care fac ca porumbeii să devină unul dintre cele mai fascinante animale.

1. Nu uită și nu iartă!

704THS

La fel ca ciorile, porumbeii au o memorie remarcabilă. Potrivit unui studiu din 2011, porumbeii sunt capabili să recunoască fețele oamenilor și sunt foarte greu de păcălit.

- Advertisement -

În cadrul studiului, doi cercetători cu trăsături fizice asemănătoare, dar îmbrăcați în halate de culori diferite, s-au plimbat printr-un parc, tratând porumbeii în moduri diferite. Unul s-a comportat cu calm, lăsând păsările să mănânce.

Celălalt s-a comportat agresiv, alungând păsările care încercau să se hrănească. Ulterior, cei doi cercetători s-au întors în parc și, de data aceasta, amândoi s-au comportat bine cu păsările.

Cu toate acestea, porumbeii l-au evitat pe cercetătorul care fusese agresiv cu ele în trecut. Nici măcar faptul că oamenii de știință și-au schimbat halatele între ei nu a schimbat atitudinea păsărilor.

În continuare, ele erau capabile să-l identifice pe cel care le alungase, ceea ce înseamnă că păsările pot distinge oamenii după trăsăturile faciale.

2. Porumbeii se împerechează pe viaţă şi cresc, în medie, doi pui simultan.

- Advertisement -

Atât masculii, cât şi femelele, au grijă de pui. Clocesc ouăle şi hrănesc puii pe rând, dându-le “lapte de porumbel” – o secreţie produsă de ambele genuri.

3. Pot avea culori surprinzătoare

Iată și ultimul punct de pe lista de curiozități despre porumbei. Pe lângă cei gri sau albi, există porumbei într-o multitudine de culori. Spre exemplu, Ptilinopus sau porumbelul Nicobar sunt doar două dintre speciile de porumbei cu pene în culori vii.

4. Deşi “urmele” pe care le lasă porumbeii pe stradă sunt inestetice, în trecut acestea erau extrem de preţioase. Erau văzute ca cel mai bun fertilizator, iar grămezile de extremente erau chiar păzite de gardieni înarmaţi.

AppleMark

5. Porumbeii pot zbura la o altitudine de 1900 de metri, cu o viteză medie de 77.6 km/h. Recordul pentru viteză este de 92.5 km/h.

6. Porumbeii sunt hrăniţi de membri unor diferite religii, precum musulmani, hinduşi şi sikhşi, din motive spirituale. Bătrânii sikhşi încă hrănesc porumbeii printr-o întreagă ceremonie, în onoarea lui Guru Gobin Singh, un preot renumit ca prieten al porumbeilor.

- Advertisement -

7. Porumbeii pot recunoaşte toate literele alfabetului uman, pot face diferenţa între fotografii şi chiar să distingă anumiţi oameni prin prisma unor imagini.