Array

Cațelul care ar putea da lectii de Loialitate Oamenilor

- Advertisement -

Cu toții știm că cel mai bun prieten al omului este câinele, dar un suflețel pe nume Hachikō ne poate arăta cât de mult înseamnă această prietenie pentru el.

Hachikō , cunoscut în japoneză și ca chūken Hachikō ( „credinciosul câine Hachikō”, ‘hachi’ însemnând „opt”, cifră care în scrierea japoneză are forma literei V răsturnate – ハ – și reprezentând poziția sa în adăpostul de proveniență, și ‘kō’, insemnând prinț sau duce), a fost un câine din rasa Akita Inu născut la o fermă din apropierea orașului Ōdate, prefectura Akita, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

Începând din 1924 Hidesaburō Ueno, profesor la catedra de agricultură a Universității din Tokio, l-a ținut pe Hachikō ca animal de companie. Pe durata vieții stăpânului său, Hachikō îl însoțea dimineața la Gara Shibuya urmând ca la întoarcerea acestuia de la serviciu să-l aștepte în același loc din apropierea gării și să se întoarcă împreună acasă. Cei doi și-au continuat rutina zilnic până în 21 mai 1925, când Ueno nu s-a mai întors seara din obișnuita sa călătorie cu trenul deoarece suferise un atac cerebral la universitate în acea zi. Profesorul a murit și nu s-a mai întors niciodată în gara unde prietenul său îl aștepta și unde a continuat să-l aștepte, prin mulțimea călătorilor, timp de nouă ani.

Hachikō a intrat în posesia altor proprietari, dar a evadat cu obstinație, apărând mereu la vechea sa casă unde fusese crescut de profesorul Ueno. În cele din urmă, a realizat că profesorul Ueno nu mai locuia acolo așa că s-a dus să îl caute în gara unde îl însoțise de atâtea ori înainte. În fiecare zi, Hachikō a așteptat întoarcerea stăpânului său, dar niciodată nu și-a mai văzut prietenul printre călătorii coborâți din tren.

- Advertisement -

Prezența sa zilnică și privirea fixă asupra trenului a atras atenția celor care călătoreau frecvent (navetiști) și care văzuseră anterior câinele alături de profesorul Ueno. Aceștia i-au adus alimente și l-au hrănit pe durata așteptării sale.

Situația a continuat timp de nouă ani, Hachikō apărând zilnic în gară exact în momentul în care trenul sosea în gara Shibuya.

Corpul său împăiat și bunurile (zgarda) sunt păstrate la Muzeul Național de Științe al Japoniei din Ueno, Tokio.

Hachikō la Muzeul Naţional de Stiinţe din Ueno
Statuie a lui Hachiko impreuna cu stapanul sau.

Cazuri similare

Greyfriars Bobby, un Skye Terrier din Edinburg (Scoția), a fost loial stăpânului mult timp după moartea acestuia în 1858. Până la moartea lui Bobby, 14 ani mai târziu, el a petrecut repetat fiecare seară la mormântul stăpânului său. O statuie a fost ridicată în memoria lui Greyfriars Bobby, plasată aproape de acel cimitir.

.

În Teresopolis, Rio de Janeiro, Brazilia, un câine numit „Leão” (însemnând „Leu” în portugheză) continuă și în ziua de azi să vegheze asupra mormântului stăpânei sale, Maria Cristina Cesario Santana, care a fost una dintre cei peste 630 de oameni omorâți de inundațiile din Brazilia ale anului 2011 și alunecărilor de teren din 17 ianuarie 2011 din Carioca.

- Advertisement -

În Snake Gully, Australia, Monumentul „Dog on the Tuckerbox” (Câinele pe cutia de mâncare) este inspirat dintr-un poem al șoferului unui camion, Bullocky Bill, care celebrează viața unui câine mitic al tiristului care a păzit cu loialitate „tuckerbox”-ul omului (cutie de prânz) până la moarte.

În Spania a existat un caz similar. Canelo, în 1990, a plecat cu stăpânul său la spitalul Cadiz pentru a primi tratamentul său periodic de dializă, până într-o zi când au apărut o serie de complicații și stăpânul a murit. Cu toate acestea, Canelo l-a așteptat timp de 12 ani lungi la ieșirea spitalului până în anul 2002 când a murit după ce a fost călcat de un vehicul neidentificat. În onoarea lui Canelo, numele său a fost dat unei străzi.