Array

9 Alimente și medicamente pe care nu ar trebui să luați niciodata împreună

- Advertisement -

Știm cu toții că medicamentele trebuie luate strict conform prescripției, atât în ​​ceea ce privește doza cât și regimul și în ceea ce privește dieta dumneavoastră în timpul tratamentului. Aceste lucruri trebuie respectate pentru a nu avea dupa mai multe probleme de sanatate decat inainte de a incepe tratamentul. De  multe ori cand mergem la medic sa ne prescrie o retata acesta ne spune doar ce pastile sa luam nu si ce alimente nu avem voie sa consumam impreuna cu acele medicamente.

Noi in acest articol va prezentam ce este bine sa evitam atunci cand urmam un tratament. Pentru a fi siguri ca nu ne facem mai mult rau ar fi indicat sa nu luam impreuna  medicamentele cu aceste alimente. Ar trebui sa intrebam mereu medicul ce avem voie sa mancam inainte de a lua orice fel de pastile, astfel stim sigur ca suntem feriti de orice risc.

Spasmolitice bronchiali

  • Medicamente: teofilina, albuterol.
  • Restricționat: alimente și băuturi care conțin cafeină.

Ambele medicamente stimulează sistemul nervos, pentru a evita excesul de nervozitate și anxietate, trebuie să eliminați cofeina pe durata tratamentului. Fiți deosebit de atent cu teofilina, deoarece cofeina își mărește brusc toxicitatea. De asemenea, ar trebui să minimalizați alimentele grase din dieta dumneavoastră, deoarece crește 

- Advertisement -

Medicamente antihipertensive

  • Medicamente: captopril, enalapril, ramipril.
  • Restricționat: alimente bogate în potasiu.

Medicamentele din acest grup cresc nivelul de potasiu din sânge, ceea ce poate duce la aritmie și dispnee. De aceea ar trebui să tăiați bananele, cartofii, soia și spanacul pentru perioada de tratament.

Medicamente antiaritmice

  • Medicament: digoxină.
  • Restricționat: lemn dulce.

Licorice sau lemn dulce conține acid glicirizic care interacționează cu digoxina și poate provoca tulburări ale inimii sau chiar stop cardiac. Această substanță este prezentă și în dulciuri, prăjituri și alte produse de cofetărie. Licoarea este adesea conținută și în bere.

Fibrele alimentare (tărâțele, de exemplu) scad eficacitatea medicamentului, deci este mai bine să le luați cu 2 ore înainte sau după masă. 

Pastile care scad nivelul colesterolului

- Advertisement -
  • Medicamente: atorvastatină, fluvastatină, lovastatină, simvastatină, rosuvastatină, pravastatină.
  • Restricționat: grapefruit.

Grapefruitul determină o creștere accentuată a absorbției de medicamente, ceea ce ridică riscul supradozajului și al efectelor secundare. Astfel, puterea unei singure tablete luate cu suc de grapefruit este egală cu efectul a 20 de comprimate luate cu apă. Același lucru este valabil și pentru alte citrice cum ar fi pomelo.

Diluanti de sânge

  • Medicamente: warfarină.
  • Restricționate: alimente care înrăutățesc sângele și alimente bogate în vitamina K.

În timp ce luați acest medicament, ar trebui să minimalizați consumul de afine, usturoi, ghimbir și anumite condimente (piper de cayenne, scorțișoară și turmeric). Aceste alimente vă subțiază sângele și în combinație cu warfarina pot provoca sângerări.

Vitamina K, pe de altă parte, reduce potența medicamentului. Este bogat în spanac, struguri, varză și broccoli

Hormoni tiroidieni

  • Medicamente: levothyroxine.
  • Restricționat: soia, castan, fibră.

Persoanele care iau levotiroxină și echivalentele sale (Euthyrox, Bagothyrox, L-tiroxină) ar trebui să restricționeze soia și alimentele produse din aceasta deoarece această plantă blochează absorbția medicamentului. Castane și alimente bogate în fibre au efecte similare.

antibiotice

  • Medicamente: tetraciclină (și alte medicamente din această linie), ciprofloxacină, penicilină.
  • Restricționat: produse lactate.

Medicamentele antibacteriene de mai sus formează compuși greu de excretat cu calciu, care abundă în lapte și produse lactate. Aceasta duce la o  scădere accentuată a eficacității medicamentului

- Advertisement -

Analgezicele

  • Medicament: ibuprofen.
  • Restricționat: băuturi răcoritoare.

Ibuprofenul (denumit altfel, Advil, Genpril, Proprinal) este incompatibil cu băuturile răcoritoare dulci. Dioxidul de carbon și acidul conținut în băuturile fizice cresc absorbția medicamentului și cresc concentrația acestuia în sânge. Ca urmare, doza nu poate fi controlată și apare un  risc de toxicitate care este periculos pentru rinichi.

antidepresive

  • Medicamente: toți inhibitorii MAO (tranilcipromină, fenelzină, nialamidă).
  • Restricționat: alimente bogate în tiramină.

Antidepresivele conțin un inhibitor de monoaminooxidază care interacționează cu tiramina și poate determina o creștere a tensiunii arteriale critice. Tyramine este un aminoacid care se formează în timpul îmbătrânirii alimentelor bogate în proteine. Este bogat în brânză în vârstă, carne sau pește trântit, mezeluri uscate, carne conservată sau pește.

.