Array

7 lucruri pe care le spun mâinile despre sănătatea ta

- Advertisement -

Multe parti ale corpului reflecta starea sanatatii noastre, incepand cu limba si terminand cu degetele de la picioare, iar mainile nu fac exceptie.

CE SPUN MAINILE DESPRE SANATATE:

1. Artrita

- Advertisement -

Un studiu publicat in revista Artrita si Reumatism a descoperit ca subiectii al caror inelar era mai lung decat degetul aratator prezentau un risc mai mare de osteoartrita. Femeile cu aceasta trasatura au prezentat un risc de trei ori mai mare de artrita.

2. Parkinson

Ai inceput sa scrii cu litere mici si inghesuite? Poate fi un semn incipient de Parkinson, numit micrografie. Inainte sa intri in panica, insa, este bine sa consulti un medic. Micrografia poate fi cauzata si de modificari ale vederii sau de o pierdere a dexteritatii degetelor.

Tremuratul mainilor este un alt semn de Parkinson, mai ales daca tremuratul are loc atat in timpul miscarii cat si in starea de repaos. Daca, atunci cand nu se mai misca mainile, se opreste si tremuratul lor, cel mai probabil cauza este alta si nu Parkinson.

Desigur, intotdeauna este bine sa consulti un medic pentru a identifica motivul.

- Advertisement -

3. Boli renale

Unghiile reflecta foarte bine starea de sanatate a rinichilor. Prezenta unor dungi verticale pe unghie sau aspectul de ”lingura” al unghiei pot indica probleme renale. Unghiile concave pot fi indica lipsa de fier, care se asociaza, de regula, cu boala renala.

Unghiile cu pete albe sau cu jumatatea de jos alba pot, de asemenea, indica afectiuni ale rinichilor.

Consulta un medic daca apar modificari dramatice la nivelul unghiilor.

4. Boli de inima

Stransoarea mainii este un indicator timpuriu al unui atac de cord sau al riscului de accident vascular, conform unui studiu publicat in 2015 in revista The Lancet. O stransoare slaba a mainii poate fi semnul unui risc de boala cardiaca.

Stransoarea mainii este un indicator numit varsta biologica. Stii cum se spune: ”Esti atat de batran pe cat te simti”. Varsta ta biologica arata cat de bine functioneaza corpul comparativ cu varsta ta reala.

- Advertisement -

Mainile arata ce riscuri ai de a dezvolta tensiune arteriala. Un studiu din 1993 a aratat ca pacientii cu o amprenta a degetului spiralata aveau sanse mai mari de a dezvolta o tensiune arteriala marita.

Ingrosarea varfurilor degetelor indica o boala cardiaca, o boala hepatica sau o mare varietate de alte afectiuni.

Trebuie sa consulti un medic daca observi ca varful degetelor incepe sa se ingroase, daca unghiile par sa ”pluteasca” si nu mai stau bine lipite de unghii sau daca se curbeaza.

5. Boli hepatice

Palmele rosiatice si patate cronic pot indica o afectiune hepatica. Insa nu sunt motive de panica. Palmele rosii – conditie numita si eritem palmar – pot fi ereditare sau cauzate de ceva mai putin grav.

Pentru a identifica adevarata cauza, este bine sa consulti un medic.

6. Hipotiroidism

Degetele si articulatiile umflate pot fi semnul unei afectiuni tiroidiene. Tunelul carpian poate fi o alta conditie care sa insoteasca aceste simptome. Verifica-ti glanda tiroida si consulta un medic daca degetele se umfla si prezinta dureri o perioada lunga de timp.

7. Cianoza

Cianoza este lipsa de oxigen din sange, care se manifesta prin degete albastre. Cianoza nu este o boala in sine, ci indica anumite probleme de sanatate, cum ar fi astmul, pneumonia sau boala cardiaca.

Desigur, daca doar ce te-ai intors de la o bataie cu bulgari, nu ar fi de mirare sa ai degetele albastre. Cianoza nu apare cand degetele se invinetesc de la frig. Cianoza este o conditie care persista indiferent de temperatura.

Culoarea albastra in mod cronic a unghiilor este un motiv de ingrijorare si trebuie consultat medicul. Daca apar si alte simptome care pot fi asociate cu atacul de cord, trebuie apelat serviciul de urgenta.